Prețurile continuă să crească. BNR anticipează o accelerare a inflației în lunile următoare
BNR
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) anticipează o accelerare a inflaţiei în lunile care urmează, reiese din minuta şedinţei de politică monetară publicată pe site-ul instituţiei.
“Membrii Consiliului au remarcat că noile date şi evaluări reconfirmă perspectiva accelerării inflaţiei în lunile următoare, sub impactul presiunilor în creştere ale factorilor pe partea ofertei şi ale celor fundamentali, suprapuse în primele luni din 2018 efectelor de bază inflaţioniste asociate reducerilor şi eliminărilor de impozite indirecte şi scăderilor de preţuri administrate. S-a observat că valorile anticipate a fi atinse de rata anuală a inflaţiei pe orizontul scurt de timp sunt semnificativ mai înalte decât cele din prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2017, depăşind considerabil limita de sus a intervalului ţintei staţionare, dar şi că revizuirea ascendentă este atribuibilă cvasi-exclusiv acţiunii factorilor pe partea ofertei”, se arată în document.
Principalele influenţe suplimentare sunt aşteptate să decurgă din evoluţia preţului combustibililor, în condiţiile relativei măriri a cotaţiilor petrolului, din recenta creştere a preţurilor LFO şi ale produselor din tutun, precum şi din dinamica relativ mai înaltă a preţurilor administrate.
“În aceste condiţii, unii membri ai Consiliului au făcut referire la caracterul tranzitoriu al puseului inflaţionist ce se va manifesta probabil în primele trimestre din 2018, dată fiind previzibila epuizare spre finalul acestui an a efectelor multora din şocurile inflaţioniste pe partea ofertei care îl provoacă, reamintind că prognoza pe termen mediu anticipează plasarea ratei anuale a inflaţiei la 3,2% în decembrie 2018 şi la 3,1% în luna septembrie 2019”, informează BNR.
Conform băncii centrale, a fost exprimată preocuparea legată de riscul ca, pe fondul presiunilor în urcare ale cererii agregate excedentare, anticipata amplificare a impactului şocurilor pe partea ofertei, implicând creşterea şi menţinerea ratei anuale a inflaţiei mult peste limita de sus a intervalului ţintei staţionare de-a lungul a câteva trimestre, să dezancoreze anticipaţiile inflaţioniste pe orizontul mai lung de timp.
În acest context a fost evocată şi relaţia între preţurile interne şi dinamica cursului de schimb.
“Pe termen scurt, o sursă importantă de incertitudini şi riscuri în sens ascendent la adresa perspectivei inflaţiei a fost considerată evoluţia preţului combustibililor şi a preţului altor utilităţi, în contextul volatilităţii crescute a preţului internaţional al petrolului”, menţionează sursa citată.
Preţurile de consum au continuat să crească în luna decembrie din 2017, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate recent.
Anterior, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 2,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.
Pe acelasi subiect: