Metro nu are conturile blocate, ci banii pe care ii datora Vortex pentru produsele furnizate
Sursa foto: Mediafax
Metro precizeaza ca ANAF nu a blocat conturile companiei in cazul prejudiciului adus statului de firma de electronice Vortex, ci banii datorati de retailer acestui furnizor, reprezentand contravaloarea produselor livrate, si mentinerea lor la dispozitia ANAF pentru recuperarea pagubei.
"In cazul instituirii acestei masuri asiguratorii, responsabilitatea retailerilor, in cazul nostru vorbind despre METRO, in calitate de tert poprit, se limiteaza la a indisponibiliza banii datorati companiei Vortex reprezentand contravaloarea produselor furnizate si mentinerea lor la dispozitia ANAF, astfel incat ANAF sa poata recupera pierderea. Poprirea asiguratorie instituita de ANAF nu vizeaza nicidecum blocarea conturilor retailer-ului respectiv", se arata intr-un comunicat al Metro remis Incont.ro.
ANAF a anuntat marti ca inspectorii antifrauda fiscala au dispus instituirea masurilor asiguratorii pentru recuperarea unui prejudiciu de 41,6 milioane de lei, cauzat bugetului de stat de catre o firma controlata de persoane de origine chineza, care comercializeaza produse electronice si electrocasnice. Pentru recuperarea prejudiciului, inspectorii au blocat conturile firmei, i-au sigilat depozite continand marfuri in valoare de aproximativ 8 milioane de lei si au instituit masuri asiguratorii asupra tertilor (Metro, Altex, Auchan, Dedeman, Domo, Carrefour, Selgros si Bricostore), prin poprirea sumelor datorate la bugetul de stat de catre firma vizata.
ANAF mentiona ca, in urma verificarilor, inspectorii au constatat ca persoanele respective au organizat un lant comercial fraudulos de 15 firme in scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit si a TVA datorat statului roman.
"Concret, produsele erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin portul Pireu (Grecia), vandute aparent unor firme din Bulgaria si achizitionate intracomunitar in Romania in mod exclusiv formal, unde erau realizate circuite scriptice de tranzactionare succesiva, iar la vanzarea produselor pe lant se omitea declararea si virarea TVA de colectat si de plata. In acest mod, ultima firma din lantul comercial si beneficiarul produselor electronice solicita decontarea TVA aferenta marfurilor livrate celor mai mari lanturi de comercianti din domeniul electronicelor si electrocasnicelor de pe piata romaneasca", se arata in comunicatul ANAF.
Pe acelasi subiect: