Legea care impune retailerilor sa vanda produse romanesti in proportie de 51% a enervat Bruxelles-ul. Romania risca o procedura de infringement
Produse romanesti
Romania risca o procedura de infringement, daca nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia marile magazine sunt obligate sa expuna la raft, in proportie de 51%, produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.
"Recent a venit de la Comisia Europeana o atentionare de infringement pe prevederea legata de procentul de 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, inclusa in Legea 150/2016 ce modifica si completeaza Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. In mod normal, exista doua solutii: sa renuntam la acest procent de 51% sau sa mai tergiversam o perioada", a afirmat Irimescu.
Acesta a spus ca, deocamdata, nu stie in ce consta efectiv penalizarea pe care ar trebui sa o plateasca Romania, daca nu se va alinia legislatiei europene.
"Nu stiu acum in ce consta penalizarea, mi-e greu sa spun, dar, probabil, solutia este sa ne aliniem din punct de vedere al legislatiei. In momentul de fata analizam", a subliniat ministrul Agriculturii.
Potrivit articolului din Legea 150/2016, "comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare".
Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Legea urmeaza sa intre in vigoare la inceputul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa emita pana atunci normele metodologice de aplicare.
Pe acelasi subiect: