La debutul tranzactiilor pe bursa franceza, actiunile Carrefour inregistrau o scadere de aproape 3,5%, una din cele mai slabe performante inregistrate de o companie inclusa in indicele general CAC-40 al Bursei de la Paris.

"In mod clar nu este o veste buna pentru Carrefour si ceilalti retaileri francezi. Indiferent daca va avea sau nu castig de cauza sau are o baza legala, actiunea va avea impact si va pune presiune asupra modului in care Carrefour se comporta cu furnizorii", a apreciat Bruno Monteyne, analist la Bernstein.

In cursul acestui an, producatorii de lapte si carne din Franta au organizat mai multe demonstratii sustinand ca sunt fortati sa opereze in pierdere din cauza supra-capacitatilor si a presiunilor pe pret venite de la retaileri. Guvernul socialist de la Paris, care anul viitor se va confrunta cu alegeri prezidentiale, a avertizat deja grupurile de distributie sa nu impinga in jos preturile cu ocazia negocierilor anuale de pret pentru 2017, care tocmai au inceput cu furnizorii.

Ministerul francez al Economiei a anuntat miercuri ca va incerca sa obtina in justitie o amenda si un ordin al tribunalului prin care Carrefour sa fie obligat sa inceteze ceea ce a numit "practici comerciale abuzive".

Ministerul precizeaza ca o investigatie a descoperit ca retailerul i-a fortat pe furnizori sa-i ofere reduceri semnificative de pret fara a primi nimic in schimb, acesta fiind o pre-conditie pentru a intra in negocierile anuale de pret, ceea ce, in opinia autoritatilor, contravine legii si afecteaza companiile si fermele.

Cu peste 10.100 de magazine in 34 de tari, grupul Carrefour este al doilea retailer mondial si numarul unu in Europa. In Romania, Grupul Carrefour numara 280 de magazine dintre care 29 hipermarketuri 'Carrefour', 111 supermarketuri 'Market', 43 magazine de proximitate 'Express', 10 magazine de proximitate 'Contact', un magazin de comert online: www.carrefour-online.ro si 86 de magazine Billa.