Experiment StirileProTV: Producatorii din industria alimentara au reinventat matematica: 1 kg nu mai este egal cu 1.000 de grame. Cum suntem inselati zilnic la cantar
Daca o punga de zahar cantareste un kilogram, iar noi platim pentru 15 pungi, cate kilograme de zahar am cumparat? 15, ar raspunde orice copil, de clasa a doua. Gresit! Poate 14, isi rad in barba unii producatori, care ne fura la cantar chiar si cu 80 de grame. Un raport alarmant al celor de la protectia consumatorilor scoate la iveala aceste practici neortodoxe.
Verificarile facute in laboratorul Larex confirma diferente mari intre continut si ceea ce este scris pe ambalaj. Marja de eroare, de 1-3 la suta, nu este respectata. De exemplu, o punga de masline ar trebui sa aiba 500 de grame, dar are 427 de grame, mai putin cu peste 70 de grame.
Nereguli intalnim si la preparatele din carne. Un salam cantareste cu 30 de grame mai putin decat ar trebui. In cazul mezelurilor au fost depistate lipsuri de pana la 100 de grame pe produs. La prima vedere poate parea o cantitate mica, dar daca facem un calcul, situatia se schimba. Acelasi lucru se intampla si in cazul unor branzeturi.
Autoritatea pentru Protectia Consumatorului confirma aceasta practica. De altfel, la un control facut in intreaga tara, din 1.140 de tone de produse, la peste 100 de tone s-au depistat inselaciuni.
Cele mai multe nereguli sunt la zahar, unde 82 de tone nu respectau normele. Urmeaza malaiul, sarea, faina si orezul.
Marius Dunca, presedinte ANPC: "Este inacceptabil ca si consumator sa platesti pentru o mie de grame si sa primesti 900 sau 950 de grame. Ne dam seama ca intr-o parte sunt castiguri uriase, iar in cealalta parte, consumatorul este pagubit".
Oficialii sustin ca de cele mai multe ori, neregulile apar direct de la producator si nu la comercianti.
Pe acelasi subiect: