Croitoru, BNR: Deficitul bugetar va depasi 3%, in acest an. Dupa scaderea TVA, cresterea consumului s-a dus pe bunuri din import
Lucian Croitoru, BNR
Deficitul bugetar va depasi 3% in acest an si 4% in 2017, iar dupa ce s-a redus TVA populatia saraca a crescut consumul, nu cea instarita, a declarat, marti, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"In prezent crestem economic pentru ca avem un consum care creste cu rate inalte, de peste 5%, si investitii care isi revin. Dupa ce s-a redus TVA cei care au marit consumul a fost populatia saraca, nu populatia instarita pentru ca ei nu ar fi crescut consumul alimentar cu 20% pentru ca li s-a redus pretul la alimente. Acel 19% (cresterea consumului n.r.) s-a dus in special pe bunuri din import. In ceea ce priveste deficitul bugetar a fost un val de entuziasm greu de inteles pentru cei care se ocupa de acest domeniu si am reusit ca de la un deficit estimat in 2015 de CE de 1,1% din PIB sa schimbam directia si sa facem un deficit care va depasi 3% in 2016 si probabil 4% in 2017", a spus Croitoru, citat de Agerpres.
El a precizat ca media cresterii economice in ultimii 25 de ani a fost de 1%.
"Media de crestere pe 25 de ani este de 1%, media pe 100 de ani in SUA este de 3%. Alan Greenspan se intreba de ce oare avem numai 3% in America? Tot el da un raspuns care cred ca este adevarat. In primul rand pentru ca nu suntem mai destepti de atat si in al doilea rand pentru ca avem in noi ceea ce se numeste graba de a consuma tot ce se poate astazi si mai putin cea de a amana mancatul prajiturii, ceea ce intarzie foarte multe dezvoltarea", a mai spus Croitoru.
Potrivit unei analize Bloomberg, Romania se afla printre tarile care vor fi la limita intrarii in deficit excesiv in acest an, depasind astfel nivelul oficial de 3% din Produsul Intern Brut, prevazut in Tratatul de la Maastricht.
In conditiile in care Romania are unul cele mai puternice ritmuri de crestere economica din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos a promis sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% din PIB, mai noteaza Bloomberg.
Totodata, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a apreciat recent ca este posibil ca deficitul sa fie chiar mai mic avand in vedere ca avansul economiei ar putea depasi cresterea de 3,6% in ritm anual inregistrata in trimestrul al treilea din 2015 iar colectarea taxelor se imbunatateste ca urmare a combaterii evaziunii.
Pe acelasi subiect: