Cîțu spune că România nu mai este în “topul rușinii” în UE, referindu-se la rata inflației. Indicatorul rămâne de trei ori mai mare decât media europeană
Retail, cumparaturi, supermarket, inflatie
România nu mai este ţara cu cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, a scris, luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.
Conform datelor Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) şi România (2,3%).
"PSD a ţinut voit trei ani de zile Romania în topul ruşinii în UE. În guvernarea socialistă România a avut cea mai mare rata a inflaţiei din UE, lună de lună. Trei ani la rând. PSD a crescut voit rata inflaţiei de la 0% la peste 5% pe an. Rata inflaţiei mare şi imprevizibilă îi afectează pe românii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica premeditată, de a creşte rata inflaţiei care i-a lovit tocmai pe românii cu venituri mici. Am promis că scoatem România din topul ruşinii şi am reuşit", a afirmat Cîţu.
Datele Eurostat arată că, în aprilie comparativ cu situaţia din luna martie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 26 de state membre, inclusiv în România, unde rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 2,3% în luna aprilie, de la 2,7% în luna martie. În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a coborât până la 0,7%, de la 1,2% în luna precedentă.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) şi România (2,3%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Slovenia (minus 1,3%), Cipru (minus 1,2%), Estonia şi Grecia (ambele cu minus 0,9%).
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna aprilie a acestui an, de la 3% în luna martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,72%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,53%. Preţurile de consum în luna aprilie 2020, comparativ cu martie, au urcat cu 0,26%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,42%.
"Preţurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 - aprilie 2020) faţă de precedentele 12 luni (mai 2018 - aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,6%", se menţiona în comunicatul INS.
Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru acest an este de 3%.
Pe acelasi subiect: