Ciocolata suspecta de salmonella, retrasa dintr-un lant de hipermarketuri din tara
Un lot de tablete de ciocolata cu nuca de cocos a fost retras de lantul de magazine Lidl, dupa ce, in urma unei analize de autocontrol facute de magazin, una din probele prelevate din acest lot a iesit pozitiva pentru salmonella, fara a exista insa reclamatii de la cumparatori, informeaza Mediafax.
Mai multe afise de informare a clientilor au fost lipite in zona casele de marcat ale unor magazine Lidl din Cluj-Napoca in care acestia sunt anuntati ca pot returna tableta cu fulgi de cocos asupra careia exista suspiciuni de infestare cu salmonella "chiar fara a face dovada bonului de casa", primind contravaloarea produsului.
"Lidl a decis sa retraga in mod preventiv produsul. Pana in momentul de fata nu s-au inregistrat reclamatii referitoare la acest produs. Niciun alt produs comercializat de Lidl nu este afectat de aceasta rechemare", se arata in informare.
Suspiciunea de contaminare cu salmonella a produsului a aparut dupa ce, in cadrul analizelor de autocontrol efectuate de magazin, au fost analizate doua probe, la un laborator din Germania, dintre care una a iesit pozitiva pentru aceasta bacterie. Drept urmare, Lidl a retras toate produsele din acel lot si a facut si rechemarea in randul populatiei.
Pe de alta parte, in randul cumparatorilor acestor tablete de ciocolata nu au existat reclamatii.
O alerta privind o posibila contaminare cu salmonella a unor tablete de ciocolata de origine poloneza, comercializate intr-un lant de magazine din tara, a fost data de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in 25 aprilie, a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Audit din ANSVSA, Monica Neagu.
"Lantul de magazine ne-a informat si noi am dat alerta. Au mai fost cazuri raportate la Comisia Europeana de salmonella in ciocolata. Poate fi din cauza unui ingredient sau a procesului tehnologic, pentru ca la noi produsul a ajuns ambalat, fara probleme. Am informat si autoritatile din Polonia care vor stabili ce masuri trebuie luate de producator", a spus Neagu.
Salmonella, una din cele mai raspandite bacterii alimentare, are peste 2.500 de serotipuri, dintre care doar doua sunt patogene pentru om. Dupa depistarea bacteriei, trebuie sa se faca tipizarea pentru a se vedea despre ce serotip este vorba. Analizele pentru tipizarea salmonella dureaza intre sapte si 10 zile.
Pe acelasi subiect: