Berarii Romaniei: Berea la halba ar putea redeveni "vedeta teraselor" dupa reducerea TVA la 9%
Reducerea TVA la 9% la berea la halba ar putea avea un impact pozitiv la nivelul micilor producatori de bere, care folosesc acest ambalaj, prin stimularea productiei si investitiilor, la nivelul sectorului ospitalitatii, prin securizarea locurilor de munca existente in HORECA, si, nu in ultimul rand, la nivelul bugetului statului, prin sporirea veniturilor ca urmare a cresterii vanzarilor de bere la draft, considera directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
El atrage atentia ca decizia de a scadea preturile de vanzare pentru berea la draft, conform cu noul nivel de TVA, apartine in totalitate localurilor sau teraselor unde va fi servita.
De asemenea, cred berarii, scaderea TVA va face din berea la halba "vedeta teraselor".
"Avand in vedere ca instalatiile la draft sunt gandite pentru fiecare brand in parte, astfel incat sa ofere o experienta completa consumatorilor, de la temperatura ideala de servire a unui anumit brand la paharul in care este servita, coroborat cu scaderea presiunii fiscale pentru acest sortiment, credem ca se vor crea premisele ca berea la halba sa redevina vedeta teraselor", a declarat, pentru Agerpres, Constantin Bratu.
In plus, desi segmentul berii la draft are o pondere redusa la nivel de piata, de doar 3,5%, scaderea TVA pentru berea comercializata astfel este un element care ar putea contribui la crearea unui context favorabil unei evolutii pozitive pe mai multe paliere.
Masura de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru berea la halba a fost publicata in Monitorul Oficial pe 7 iulie, urmand sa fie aplicabila in termen de 30 zile de la acest moment.
Aplicarea TVA de 9% pentru berea la draft va duce la generarea unor venituri bugetare superioare si a unor noi locuri de munca. Potrivit acestui raport, aceeasi cantitate de bere, respectiv 100.000 de hectolitri, vanduta in zona de retail inseamna 36 de milioane de lei (TVA 24%), iar in HORECA 90 de milioane de lei (TVA 9%), ceea ce va conduce, in primul caz, la venituri din TVA de 6,968 milioane de lei, iar in cel de-al doilea caz la peste 7,431 milioane de lei.
De asemenea, in retail ar genera 63 de locuri de munca, in timp ce in HORECA ar fi nevoie de 727 de noi joburi. In plus, masura va contribui la stimularea dezvoltarii sectorului HORECA din Romania si cresterea competitivitatii sale in raport cu alte state.