Totodata, CRU a adoptat si o decizie referitoare la alegerile europarlamentare, fiind votata lista definitiva a UDMR pentru PE, pe care sunt 32 de nume, primele patru pozitii fiind ocupate de Winkler Gyula, Sogor Csaba, Vincze Lorand si Hegedus Csilla.

Ambele decizii au fost luate "cu unanimitate", potrivit presedintelui de sedinta, Peter Ferenc.
 

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, inaintea reuniunii de la Targu Mures ca, daca va accepta invitatia premierului Victor Ponta de a intra la guvernare, Uniunea va trebui sa reprezinte interesele comunitatii maghiare si sa aduca "un plus de valori" referitoare la acestea intr-o coalitie in care toti se preocupa de interesele proprii, Kelemen adaugand ca, daca Uniunea va accepta sa intre la guvernare, "va fi un lucru bun si pentru Romania".

"M-a sunat Ponta, am spus da, sa discutam conditiile, daca se pot crea conditiile unei guvernari optime. Am acceptat invitatia la tratative, maine, poimaine vom incerca gasim o formula care sa faca posibila guvernarea comuna. Pentru aceasta decizie vom cere un mandat, imputernicire de la CRU, sa putem duce tratative. (...) In aceste zile, s-a vorbit de intrarea la guvernare UDMR si in media din Romania s-a creat o isterie antimaghiara, s-a dorit crearea aparentei ca intrarea UDMR la guvernare ar dauna Romaniei. Eu spun ca, daca UDMR accepta, va fi un lucru bun si pentru Romania", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a aratat ca, pentru UDMR, acceptarea intrarii la guvernare nu are nicio conotatie ideologica, pentru ca drepturile comunitatii la educatie, utilizarea limbii materne "nu sunt probleme de stanga sau de dreapta" si, daca va lua aceasta decizie, Uniunea va trebui sa duca in Guvern valorile din programul sau, pe care le-a reprezentat peste tot in Europa si o va face si in continuare. Kelemen Hunor a aratat ca se cunosc riscurile, in situatia in care UDMR nu accepta "un rol la guvernare", pentru ca, de cand e in opozitie, a constatat ca au fost depuse "destul de multe proiecte legislative" care nu sunt favorabile comunitatii maghiare din Romania si ca exista "sentimente antimaghiare".

"De fiecare data cand UDMR a participat la guvernare, cetatenii maghiari din Romania s-au simtit mai in siguranta. De cand nu mai suntem, exista incercari de a ne limita drepturile deja obtinute, de a ne reduce rezultatele din ultimii 25 de ani", a spus Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

Kelemen Hunor a aratat ca mandatul pe care li-l cere delegatilor CRU se refera la ducerea unor tratative, dupa invitatia de a intra la guvernare si ca, daca il va primi, in "pachet" se regasesc trei mari capitole - interesele minoritatii maghiare din Ardeal, probleme economico-sociale si respectiv cele de infrastructura, de la autostrada "Transilvania" la infrastructura din mediul rural si cea din orasele mari.

"Cred ca in conditiile date, la Consiliul Permanent de luni vom fi in stare sa luam decizii. Eu sper ca aceasta dezbatere politica sa nu inceapa prin teme geografice, sa nu vorbim daca exista sau nu secuimea. Daca raportul politic american ne spune ca exista secuime, ma gandesc ca din Bucuresti nu se poate vedea altfel", a spus el.

Intrebat daca intre "problemele sensibile" sunt si subiecte precum prefecti UDMR in Mures, Covasna, Harghita si respectiv Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Kelemen Hunor a raspuns afirmativ. Potrivit acestuia, prefectii "sigur intra in negocieri", iar la UMF Targu Mures lucrurile "au intrat intr-o directie ce poate fi exploatata".

Kelemen Hunor a precizat, totodata, ca autostrada Transilvania, mai ales portiunea spre Targu Mures, constituie un punct de negociere din partea UDMR, iar in ceea ce priveste ministerele va fi luata in calcul ponderea formatiunilor politice intr-un eventual Guvern, UDMR avand, de obicei, doua-trei ministere.

In ceea ce priveste descentralizarea, UDMR considera ca este important ca principiul descentralizarii sa fie pus in practica, a mai spus Kelemen Hunor, aratand, totodata, ca autoritatilor locale care se afla in procese pe tema arborarii steagului secuiesc nu li se poate nega dreptul de a avea un steag.

Surse oficiale, citate de Mediafax, declarau, vineri, ca UDMR ar urma sa primeasca portofoliul Mediului si pe cel al Sanatatii, precum si un post de vicepremier.

Borbely: Vor fi tratative serioase cu PSD, nu ni se vor da stelele de pe cer

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca in urmatoarele zile "vor fi tratative serioase" cu reprezentantii PSD in vederea formarii unui nou guvern, iar Uniunii nu i se vor da "stelele de pe cer".

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a spus, sambata, in fata celor peste 100 de delegati la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca doleantele UDMR trebuie formulate "clar si istet", prognozand ca in urmatoarele zile "vor fi tratative serioase" cu reprezentantii PSD, in vederea formarii unui nou guvern, iar Uniunii nu i se vor "da stelele de pe cer".

"Cine considera ca ne vom aseza la masa tratativelor, iar politicienii romani ne vor indeplini dorintele, acea persoana nu stie. Vor fi tratative serioase, nu ni se vor da stelele de pe cer. Noi va trebui sa luptam la aceasta masa a tratativelor, pentru ca daca peste o jumatate de an se vor face investitii si se va construi autostrada Targu Mures-Turda nu va fi doar pentru maghiari, ci si pentru romanii din Ardeal", a spus Borbely, citat de Mediafax.

Acesta a facut apel la toti cei prezenti "sa nu uite ce s-a realizat si sa ne uitam ce nu s-a realizat", referindu-se la subiecte precum modificarea Constitutiei si implementarea Cartei Limbilor Minoritare si Regionale.