Sfatul presedintelui Iohannis pentru PSD: "Le recomand sa mearga acasa, sa judece propriul program de guvernare si cand stiu ce vor sa spuna"
Liviu Dragnea, Mihai Tudose
Presedintele Klaus Iohannis a comentat, marti, decizia coalitiei de a retrage propunerea privind impozitul pe cifra de afaceri, afirmand ca mediul economic reactioneaza la astfel de decizii, pe care le considera "erori politice", si le-a recomandat liderilor PSD sa "judece" propriul program de guvernare si, cand stiu ce vor, sa prezinte tarii.
"Daca se introduc in discutia publica de catre o coalitie care are majoritate in Parlament notiuni noi, care intr-o zi sunt promvoate si in alta zi sunt retrase, este o eroare politica grava. Aceasta majoritate are capacitatea parlamentara sa promoveze schimbarea legislatiei, iar economia, investitorii, reactioneaza la asa ceva", a spus presedintele, potrivit News.ro.
Seful statului a spus ca actuala coalitiei trebuie sa judece mai bine masurile din programul de guvernare prezentat.
"Eu le-as recomanda pesedistilor cu foarte multa caldura sa mearga acasa, sa judece un pic propriul program si cand stiu ce vor sa vina in fata natiei si sa spuna acest lucru", a afirmat Iohannis.
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus, el spunandu-le jurnalistilor sa considere subiectul inchis. El a mai spus ca acest impozit era ”ca o coasa”, astfel ca nu puteai sa alegi firele pe care le tai, dar a subliniat ca vor fi gasite modalitati prin care sa fie impozitati cei care ”se cred mai destepti ca statul”.
Guvernul nu a renuntat, insa, la introducerea unei taxe de solidaritate pentru cei care castiga mult, Tudose afirmand ca este o datorie a celor cu salarii catre stat sa o plateasca. Premierul a precizat ca se fac simulari in acest moment, nefiind stabilit un prag, si a sustinut ca taxa nu va fi aplicata daca simularile nu arata ca ea va fi sustenabila.
"Inca se intampla sa se lucreze, sunt simulari. Probabil ca va fi cumva, nu am stabilit inca de la ce prag in sus. (...) Va fi aplicata persoanelor fizice, persoane care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea, sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", a spus, luni, Tudose.
El a spus ca sunt mai multe scenarii testate in acest moment, insa nu a oferit detalii cu privire la aceste simulari. Tudose nu a spus nici cat se asteapta statul sa incaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.
Programul de guvernare prezentat de PSD odata cu plecarea premierului Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria si venirea lui Mihai Tudose a bulversat mediul de afaceri, prin transfrmarea intregului mecanism de impozitare a companiilor si prin introducerea de noi taxe.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a avertizat ca o consecinta a schimbarilor anuntate va fi ca investitorii straini vor ocoli Romania, iar in cazul altor masuri anuntate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie sa faca un studiu de impact amanuntit.
”Venind pe fondul cresterii salariilor din sectorul public si in general al cresterii cheltuielilor publice, astfel de masuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomica si bugetara pe care Romania a obtinut-o cu multe sacrificii si tocmai in momentul in care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta”, au avertizat investitorii.
FIC considera ca intentia Guvernului de a face ”o a doua revolutie a sistemului fiscal intr-o perioada de 6 luni” a creat panica in mediul de afaceri. In acest context, investitorii straini ar putea ocoli Romania.
”Anunturile succesive de crestere sau scadere a taxelor si schimbarile frecvente ale politicilor fiscale creeaza incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizeaza deja posibilitatea de a veni in Romania asta inseamna ca vor amana decizia pana cand lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi in alta tara”, au adaugat investitorii straini din Romania.
Pe acelasi subiect: