O nouă dispută între Corina Crețu și Puterea de la București: O invit pe doamna prim-ministru să spună dacă atacurile la adresa CE reprezintă poziţia oficială a statului român
Viorica Dancila, Corina Cretu
Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a invitat-o pe premierul Viorica Dăncilă să spună oficial, la Bruxelles, dacă toate atacurile din ultima perioadă la adresa Comisiei Europene reprezintă poziţia oficială a statului român.
Aflată într-o vizită în judeţul Bihor, Corina Creţu a fost întrebată cum comentează o serie de acuzaţii la adresa sa făcute duminică seară de Darius Vâlcov, consilier al premierului, ea arătând că nu este pentru prima dată când reprezentanţi ai partidului de guvernământ, inclusiv din Guvern, atacă Executivul de la Bruxelles.
"Nu este pentru prima dată când oameni din partidul de guvernământ, inclusiv din Guvern, atacă Comisia Europeană. Aseară, nu numai eu am constatat acest lucru, ci şi preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean Claude Junker. Ştiţi şi că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans este de câteva săptămâni bune atacat şi jignit din România de către membrii partidului de guvernământ. (...) Guvernul României va fi miercuri la Bruxelles, va prezenta în cadrul Colegiului Comisarilor programul Preşedinţiei României la Consiliului UE şi aş invita-o pe doamna prim-ministru să facă aceste precizări - dacă toate aceste atacuri la adresa CE reprezintă poziţia oficială a statului român", a declarat comisarul european, potrivit Agerpres.
Potrivit comisarului, în toate regulamentele Comisiei Europene se încurajează parteneriatul public - privat şi a precizat că declaraţiile sale legate de această modalitate de a realiza proiecte s-au referit doar la faptul că România are o şansă istorică de a avea fonduri nerambursabile de la UE.
Corina Creţu i-a transmis lui pe Darius Vâlcov să citească recomandările din rapoartele Curţii de Conturi Europene referitoare la ţările care n-au experienţa parteneriatelor public - private şi despre modul cum trebuie să abordeze aceste lucruri cu mare prudenţă pentru a nu avea penalităţi sau renegocieri costisitoare pentru populaţie mai târziu.
"Nu este problema mea, este decizia statului român, dar nu am primit nicio notificare la Comisia Europeană cum că se doreşte să se facă un proiect pe parteneriat public - privat. Am aflat de la televiziuni despre Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, despre care specialiştii noştri spun că avem bani pentru studii de fezabilitate să-l facem în această perioadă de programare şi să începem construcţia în 2021. În orice caz, ca o medie, se spune în aceste rapoarte ale Curţii de Conturi Europene foarte clar că un parteneriat public - privat durează între 20 şi 30 de ani şi de aceea CE recomandă să se facă cu consultanţă de la instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii sau Banca Mondială. Deci, această politizare este în detrimentul cetăţenilor", a afirmat comisarul european.
Comisarul Corina Creţu "minte prin omisiune" referitor la parteneriatul public - privat, a declarat Darius Vâlcov, duminică seară, pentru un post de televiziune.
"O îmbinare este cel mai potrivită şi există regulamentul 1303, din 2013, al Comisiei Europene, care chiar încurajează să se facă parteneriat public - privat, iar partea publică, care intră în parteneriat, să fie din fonduri europene. Chiar se încurajează acest lucru. Ele nu se exclud. (...) Corina Creţu minte prin omisiune. Nu am vorbit niciodată, era mult prea mic un consilier de stat să fie căutat de un comisar european", a susţinut Vâlcov la Antena 3.
Pe acelasi subiect: