Parlamentul a respins motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu. AFP: Fragilizat in urma protestelor, premierul este hotarat sa ramana in fruntea Executivului
Motiunea de cenzura initiata de PNL si USR impotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsa miercuri de plenul reunit al Parlamentului.
S-au inregistrat 161 de voturi "pentru" si 8 "impotriva", in conditiile in care PSD, ALDE si UDMR s-au abtinut de la vot. Pentru a fi adoptata motiunea ar fi trebuit sa intruneasca cel putin 233 de voturi pentru.
In discursul sustinut la inceputul dezbaterii, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca, dincolo de lozinci si de a se agata de proteste pentru a-si reface credibilitatea, marti a reiesit dorinta arzatoare a presedintelui Klaus Iohannis de a repune ”Guvernul meu”.
Premierul a mentionat ca marti a fost aprobat in Parlament bugetul pentru anul 2017 si le-a multumit parlamentarilor pentru eforturile pe care le-au depus.
”Avem un buget care aduce prosperitate si dezvoltare romanilor, avem toate parghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care romanii l-au votat in decembrie in proportie covarsitoare”, a continuat el.
Grindeanu a spus ca este dreptul constitutional al opozitiei sa depuna motiune, insa demersul actual al PNL-USR nu isi mai are obiectul.
”In primul rand ma asteptam la o abordare profesionista din partea PNL atunci cand vine vorba de lucruri serioase, insa l-au trimis pe Catalin Predoiu sa sustina motiunea, un fost ministru al Justitiei, care a coordinat elaborarea Codului Penal si Codului de procedura penala pe care CCR le-a amendat prin numeroase decizii”, a continuat premierul, mentionand si ca nu a fost niciodata vorba despre ordonanta pe gratiere.
”Cred ca cineva cu mai multa credibilitate putea sa sustina aceasta motiune”, a adaugat el.
In privinta parlamentarilor USR care au sustinut acest demers, Grindeanu a spus ca poate lipsa de experienta si avantul i-au facut sa se asocieze cu un partid pe care pana mai ieri il criticau cu vehementa.
”Domniile lor si-au propus sa salveze Romania prin somn, altfel nu pot sa inteleg cum poti dormi in Parlament cand se dezbate bugetul. Sper ca domnul Nicusor Dan si-a facut temele mai bine si azi stie ce sa spuna”, a spus Grindeanu.
Premierul s-a referit si la discursul presedintelui din Parlament: ”Dincolo de lozinci si de a se agata de proteste pentru a-si reface credibilitatea, a reiesit dorinta arzatoare a domnului presedinte Iohannis de a repune guvernul meu. Avem experienta deja cu un astfel de guvern care va ramane in istorie guvernul zero”.
”Sper ca azi sa transam lucrurile si sa ne intoarcem la treaba”, a mai spus premierul.
Premierul a mai afirmat ca isi doreste sa participe "la reconcilierea atat de necesara intre romani". "Ca premier, imi doresc sa particip la reconcilierea atat de necesara intre romani. (...) Va asigur ca am inteles pe deplin toata emotia si supararea pe care Ordonanta 13 le-au generat. (...) Nu voi mai accepta nicio initiativa de acest gen in Guvern", a declarat premierul Grindeanu.
AFP: Fragilizat in urma protestelor, premierul roman este hotarat sa ramana in fruntea Executivului
Premierul roman Sorin Grindeanu, care se confrunta de o saptamana cu o contestare populara fara precedent, s-a declarat miercuri hotarat sa ramana in fruntea guvernului, in pofida apelurilor la demisia sa generate de proiectele controversate cu privire la legislatia anticoruptie, comenteaza AFP, preluata de Agerpres.
"Avem o datorie fata de increderea populara castigata la urne, datoria de a continua sa guvernam", a declarat Grindeanu in cursul dezbaterii unei motiuni de cenzura depuse de opozitia liberala, supusa la vot in cursul dupa-amiezii.
Instalat cu o luna in urma, premierul l-a criticat dur pe presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care ii indemnase pe social-democrati sa gaseasca "o solutie la criza", sugerand o demisie a Executivului.
"Un lucru a reiesit clar din discursul presedintelui: dorinta sa vie de a instala repede guvernul 'sau' ", a afirmat premierul.
Cadru al Partidului Social-Democrat fara prea mare experienta la nivel national, proaspat numitul sef al Executivului, in varsta de 43 de ani, se afla in prima linie in fata celor mai ample manifestatii care au avut loc in Romania dupa revolutia din 1989 ce a dus la caderea regimului comunist, scrie agentia franceza.
Desi guvernul sau a retras duminica decretul incriminat, care ar fi revizuit codul penal punand la adapost numerosi suspecti de coruptie, mania opozantilor impotriva guvernului nu s-a stins, chiar daca numarul participantilor la manifestatii a scazut dupa multimile uriase adunate duminica in intreaga tara, mai observa France Presse.
Liderul PSD Liviu Dragnea si-a reiterat miercuri sprijinul pentru Grindeanu, dar a admis ca doar abrogarea decretului nu este suficienta. "Guvernul a inteles mesajul manifestantilor. Vor urma alte masuri pentru a pune capat acestui conflict provocat de o proasta comunicare", a dat asigurari Dragnea, fara a oferi alte detalii.
Agentia mai noteaza ca liderul PSD, care este si presedintele Camerei Deputatilor, face obiectul furiei manifestantilor, in ochii carora intruchipeaza o clasa politica decredibilizata. O condamnare la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala l-a impiedicat sa candideze la postul de premier si in prezent este vizat de un nou proces intr-un caz de angajari fictive. Decretul guvernamental l-ar fi scutit de problemele cu justitia, sustin oponentii sai.
La fel ca presedintele Iohannis, unii dintre manifestanti afirma ca tine de PSD sa gaseasca o solutie la criza. "Guvernul Grindeanu trebuie sa plece, dar sunt destui oameni competenti in PSD pentru a forma un alt guvern", a declarat pentru AFP o manifestanta din Bucuresti, Luminita Dobrescu, de 64 de ani, care lucreaza in administratia locala.
Marti seara, circa 3000 de manifestanti, potrivit media, s-au adunat in fata guvernului, scandand: "Zi dupa zi, vom fi aici!". "Respectam rezultatul alegerilor. Vrem un guvern competent si curat", se putea citi pe o banderola arborata de manifestanti.
Sustinatorii social-democratilor, care dispun de o baza electorala solida in zonele rurale defavorizate, au inceput si ei sa se mobilizeze. Pentru a patra zi consecutiv, ei s-au adunat miercuri in fata palatului prezidential, unde l-au acuzat pe seful statului ca "seamana discordia" incurajand protestele antiguvernamentale, concluzioneaza AFP.
Pe acelasi subiect: