Ministrul Muncii spune că Inspecţia Muncii trebuie desfiinţată şi reînfiinţată cu o altă organigramă. Alexandru solicită schimbarea şefilor de la casele de pensii neperformante
Violeta Alexandru
Inspecţia Muncii trebuie desfiinţată şi reînfiinţată cu o altă organigramă şi cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie, consideră ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"Evaluarea mea - pe care tocmai am terminat-o - cu privire la Inspecţia Muncii îmi arată că această instituţie nu poate fi reformată prin decizii punctuale. Trebuie desfiinţată şi reînfiinţată cu o altă organigramă şi cu organizarea de concursuri pentru posturile cheie. Am încercat o serie de schimbări. Nu merge. Păcat de cei care muncesc în această instituţie", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Ea precizează, însă, că legea de funcţionare a Inspecţiei Muncii trebuie schimbată în Parlament atunci când se va putea.
Ministrul Muncii a acuzat, în context, indiferenţa angajaţilor din Inspecţia Muncii faţă de solicitarea autorităţilor de a intensifica controalele în ceea ce priveşte respectarea regulilor în contextul pandemiei.
"Mă uitam la cât sunt de indiferenţi după ultima solicitare a Prim-Ministrului de a intensifica acţiunile de control pe Covid. Sunt, în schimb, experţi în prezentare de statistici. Mi-am format ochiul în a depista tacticile administraţiei, una dintre ele fiind aceea de a te "împacheta" prin prezentarea de statistici, situaţii. Pentru cine se lasă împachetat. Nu sunt interesată să leg prietenii în administraţie. Nu susţin pe nimeni dacă nu face treabă; mă interesează să creez cadrul corect pentru cei care vor să facă ceva, să iasă din starea de confort şi să muncească cu rezultate vizibile. E cam târziu pentru România să rateze şi acest an fără să se facă treabă", arată Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii solicită schimbarea şefilor de la casele de pensii neperformante
Violeta Alexandru i-a solicitat, totodată, preşedintelui Casei Naţionale de Pensii să schimbe conducerile caselor neperformante cum sunt cele de la Alba, Bihor, Ilfov, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara (Petroşani), Giurgiu şi Gorj, precum şi din toate sectoarele Capitalei.
"Am cerut Preşedintelui CNPP ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante. Spun clar care sunt acestea: Alba (aici e un istoric urât dar totuşi nu o să las pensionarii să aştepte 5 ani ca să se recupereze miile de restanţe moştenite de la fosta conducere), Sector 1, Bihor (casă de pensii unde lucrează fostul Preşedinte CNPP, propus de mine şi schimbat când am văzut că nu vrea să facă performanţă), Ilfov (un Director care m-a sfidat, pur şi simplu, în faţa evidenţelor), Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Vâlcea, Neamţ, Hunedoara - Petroşani, Giurgiu, Gorj. Toate termenele de înţelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanţă în folosul cetăţeanului, este mai bine să se retragă. Cine vorbeşte urât cu pensionarii, cine s-a plictisit de slujba la casa de pensii (îmi scriu oamenii despre astfel de situaţii) să ştie că voi lua decizii. Să nu creadă că se pot ascunde în spatele codului administrativ şi că sunt protejaţi. Nu. Îmi asum. Am avut toată înţelegerea. Nu m-am ascuns cu nimic când am vorbit despre ce rezultate aştept. Performanţă! Empatie faţă de nevoile pensionarilor! Respect pentru fiecare leu din salariu câştigat din banii celor care contribuie sau au contribuit de-a lungul vieţii!", mai scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.
Violeta Alexandru anunţă că până la sfârşitul săptămânii va lua decizii referitoare la directorii caselor de pensii care au restanţe în condiţiile în care au trecut 8 luni de când a solicitat rezolvarea problemelor.
"Vreau performanţă la Ministerul Muncii. Nu mă interesează să fiu simpatizată de angajaţi. Nu am prietenii. Vreau performanţă. Dacă jumătate dintre casele judeţene de pensii din ţară reuşesc să se organizeze (cu personal, poate, insuficient; mulţi dintre aceşti colegi care au performat nici nu şi-au pus problema să îmi prezinte greutăţile, şi-au văzut de treabă) şi nu au restanţe în soluţionarea dosarelor de pensii înseamnă că #sepoate. Din respect pentru efortul acestor directori/colegi din casele performante care au muncit şi, mai ales, pentru că nu mă interesează funcţia cât mă interesează respectul pentru pensionari, voi lua decizii la finalul acestei săptămâni cu privire la directorii caselor care, în pofida insistenţelor mele, au în continuare restanţe. Totuşi, au trecut 8 luni de când am cerut să se rezolve lucrurile. În această perioadă, am cerut inclusiv să fie detaşati angajaţi de la CNPP, să meargă directorii din aparatul central să ajute. Dacă îi întrebi pe aceşti oameni de ce, găsesc zeci de explicaţii. Am depăşit perioada acestor explicaţii. I-am sprijinit şi încurajat să îşi rezolve parte din problemele cu care se confruntau tocmai pentru a aduce la zi dosarele de pensii. Astăzi, în ciuda acestor eforturi, nu se văd rezultatele. Acum tragem linie", a mai precizat ministrul Muncii.
Pe acelasi subiect: