Impozite noi. Guvernul aproba taxarea firmelor, impozitarea in agricultura, salariul minim si indexarea pensiei
Guvernul a avizat pachetul de masuri fiscale, prin care sunt introduse noi taxe pentru companii si extinde impozitarea in agricultura pentru persoane fizice, noile modificari ale Codului Fiscal, cresterea salariului minim si indexarea pensiilor, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
Deciziile au fost luate in sedinta speciala de marti a Guvernului.
Astfel, salariul minim brut pe economie va fi majorat in acest an in doua etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungand astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei, iar pensiile vor fi indexate, in baza unui proiect de lege, cu 4%.
Primariile care mentin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la aceasta masura decat daca nu au niciun fel de datorii si nu isi afecteaza astfel veniturile proprii, in caz contrar fiind obligate de Guvern sa indexeze taxele si impozitele prin noi hotarari.
Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0.5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.
Guvernul va institui si o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si a gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, taxa impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014.
Companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, vor fi suprataxate cu 60%, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.
De asemenea, statul va schimba modalitatea de impozitare pentru argicultorii persoane fizice, de la o taxa pe venitul declarat, in prezent, la impozit pe suprafata sau numar de animale, si va taxa peste 600.000 de agricultori care primesc anual subventii, dar nu declara profit si nu platesc impozit.
Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi va fi redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest plafon vor fi obligate sa plateasca impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. Limita veniturilor pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor va fi de 65.000 euro, in loc de 100.000 euro, fiind eliminata conditia pentru firme de a avea intre unu si noua salariati. Totodata, pentru microintreprinderile care se incadrau in aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi optionala alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitarii pe veniturile realizate.
Pentru anul 2013, sunt obligate sa treaca pe acest sistem de impunere de la 1 februarie si firmele platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro. Totodata, firmele care platesc impozit pe profit sunt obligate sa treaca la plata impozitului pe venit din anul fiscal urmator, daca se incadreaza in conditiile microintreprinderii.
Societatile nou infiintate vor trebui sa plateasca impozit pe venit din primul an fiscal.
Calendarul de crestere a accizelor la tigarete va fi declarat cu trei luni, astfel incat majorarea sa fie aplicata in fiecare an de la 1 aprilie, nu de la 1 iulie ca in prezent, procedura care sa fie mentinuta pana in anul 2017 inclusiv.
Pe acelasi subiect: