Premierul cere sprijinul UE pentru eliminarea vizelor pentru romani pe continentul american. Ciolos: “Canada nu si-a respectat angajamentul"
Cladirea Parlamentului din Ottawa, Canada
Romania va folosi toate instrumentele pe care le are la dispozitie, dupa ce Canada, care si-a luat un angajament vizavi de eliminarea vizelor turistice pentru Romania si Bulgaria, nu l-a respectat, a declarat, vineri, premierul Dacian Ciolos.
Ciolos a vorbit despre situatia vizelor impuse Romaniei de catre Canada si Statele Unite, precizand ca sunt doua situatii diferite.
"Cu Canada am finalizat deja negocierile si in momentul in care s-au finalizat negocierile a fost un agreement cu Canada si Canada si-a luat un angajament inclusiv vizavi de eliminarea vizelor turistice pentru Romania si Bulgaria, cu angajamentul - daca tin eu bine minte - ca pana la momentul ratificarii tratatului de liber schimb cuprinzator si aprofundat aceasta problema sa fie rezolvata si cu regret constat ca nu suntem in situatia respectiva", a spus Dacian Ciolos, citat de Agerpres.
Prim-ministrul a precizat ca a discutat in acest sens cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cu comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmström.
"Si aici am spus-o foarte ferm, am avut o discutie si cu presedintele Juncker, si cu comisara Malmström, care nu e direct responsabila de chestiunea vizelor, pentru ca ea negociaza tratatele comerciale, dar a fost o intelegere cu Canada si eu, ca prim-ministru al unui stat membru, consider ca Uniunea Europeana si Comisia Europeana, care reprezinta Uniunea Europeana, trebuie sa fie foarte ferma in relatia cu Canada pentru ca partenerii nostri sa-si respecte angajamentele", a explicat Dacian Ciolos.
Premierul a atras atentia ca Romania va folosi toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru ca angajamentul sa fie respectat.
"Si chiar daca nu exista o legatura formala intre chestiunea vizelor si chestiunea ratificarii si adoptarii acestui tratat de liber schimb, am transmis deja la Bruxelles ca Romania va folosi toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a convinge si Canada si Comisia Europeana ca niste angajamente trebuie respectate si ca Romania si Bulgaria trebuie sa fie tratate si de Comisia Europeana ca orice alt stat membru atunci cand e vorba de sustinerea intereselor Romaniei, care trebuie sa fie si interesele Uniunii Europene. Deci, da, Romania si eu, ca prim-ministru, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispozitie, sper sa nu fie cazul", a adaugat Ciolos.
Seful Guvernului a dat asigurari ca autoritatile de la Bucuresti sunt in discutii intense cu Canada, cu Guvernul canadian pentru a fi gasite solutii.
"Se evoca inca anumite subiecte si anumite teme tehnice. Eu consider si Guvernul Romaniei considera ca atat timp cat Comisia Europeana a afirmat deja ca Romania e pregatita sa adere la Schengen din punct de vedere tehnic, deci protectia la frontiera, chestiunile legate de migratie sunt sub control din punct de vedere tehnic, nu ar trebui sa existe alte argumente si alte motivatii tehnice care sa intarzie aceasta decizie in Canada, care e una politica. Si eu sper si aproape ca as spune ca sunt convins ca vom gasi o solutie si ca vom gasi intelegere la aceasta chestiune, care, inca o data, e vorba de un angajament pe care Canada l-a luat acum cativa ani", a mai spus Dacian Ciolos.
In ceea ce priveste SUA, premierul a aratat ca situatia este diferita.
"Cu Statele Unite e altceva. Tratatul comercial si de liber schimb este inca in negociere. Romania face eforturi pentru a indeplini conditiile pentru Visa Waiver, deci eu sper ca si acolo lucrurile sa progreseze. Dar eu stiu ca pe acest subiect legat de Canada asta (...) e pozitia Guvernului. Stiu ca si europarlamentarii romani sunt foarte activi din acest punct de vedere si vom ramane foarte activi pana la capat, pentru ca e vorba de un drept pe care il avem in calitate de stat membru, nu cerem un favor", a mai afirmat Dacian Ciolos.
In aprilie, anul trecut, premierul de la acea data, Victor Ponta, anunta ca romanii care au primit viza de non-imigrant pentru SUA, in ultimii 10 ani, vor putea sa intre liber in Canada, din 2016. Decizia venea in urma includerii Romaniei de catre guvernul canadian in programul Electronic Travel Authorization (eTA).
Programul eTA este similar celui din Statele Unite, Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Astfel, cele doua tari aplica aceleasi metode pentru a filtra calatorii din afara perimetrului nord-american.
In ceea ce priveste vizele pentru SUA, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, declara recent ca nu este foarte optimist cu privire la sansele Romaniei de a deveni parte a programului Visa Waiver in 2016, avand in vedere ca participantii romani la acest program au o rata de refuz mai mare decat procentul minim legal de 3%.
"Legea americana cere ca participantii la programul Visa Waiver sa aiba o rata de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz in cazul Romaniei, publicate acum mai bine de un an, arata ca, desi evolutia era in directia buna, rata de refuz era inca in mod considerabil mai mare de 3% si, de aceea, Romania nu se califica inca pentru acest program", a afirmat Klemm.
El a precizat ca, in conditiile in care rata de refuz in cazul Romaniei ramane "in jur de 10%" si contextul politic nu este favorabil modificarii legii astfel incat procentul minim sa fie crescut, ii este foarte greu sa fie optimist in legatura cu includerea Romaniei in programul Visa Waiver.
Pe acelasi subiect: