Traian Basescu vrea referendum pentru Rosia Montana, simultan cu alegerile europarlamentare. Reactia premierului
UPDATE Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este in continuare un susţinator al mineritului, ca promovarea prin lege a exploatarii de la Rosia Montana este o dovada de "lasitate" a Guvernului si ca el nu exclude opţiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele, scrie Mediafax.
Traian Basescu a precizat, de asemenea, ca aprobarea proiectului exploatarii de la Rosia Montana se putea face prin Hotarare de Guvern. El a adaugat ca promovarea acestuia prin lege care sa fie adoptata de Parlament este inca o dovada de "lasitate" a actualului Guvern.
Presedintele a mai spus ca trebuie deschis un dialog cu societatea pe tema proiectului exploatarii de la Rosia Montana, iar el nu exclude posibilitatea de a convoca un referendum national pe aceasta tema, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.
Seful statului a mai spus ca, asa cum Victor Ponta il intreba pe el cati bani a luat pentru proiectul de la Rosia Montana, desi nu era semnat nimic, acum il intreaba si el: "Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi pentru proiect?".
"Va aduceti aminte cum tipa Victor Ponta din opozitie cati bani a luat Basescu pentru semnarea proiectului de la Rosia Montana si nici nu semnasem nimic, acum il intreb eu: Ponta cati bani ai luat sa semnezi pentru Rosia Montana?", a afirmat Basescu.
Basescu a precizat ca Victor Ponta trebuie intrebat ce il intreba si acesta pe el cand sustinea proiectul, adaugand ca in acest caz nu poti sa fii "inconsecvent".
Ponta: Ideea lui Basescu a unui referendum privind Rosia Montana este foarte buna
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca ideea exprimata de seful statului, Traian Basescu, de a declansa un referendum privind proiectul Rosia Montana, este una foarte buna.
"Daca presedintele Traian Basescu, conform atributiilor sale constitutionale, considera util sa declanseze un referendum, cred ca e o idee foarte buna", a spus Ponta.
El a precizat ca a luat, ca premier, o decizie "curajoasa si controversata", fata de care isi asuma si criticile.
Ponta a spus ca, daca nu s-ar fi facut partea tehnica de negociere care tine de acest proiect, statul roman ar fi fost dat in judecata de catre companiile implicate, care ar fi solicitat despagubiri de circa doua miliarde de dolari.
Premierul a spus ca Parlamentul este institutia care are legitimitatea de a lua o decizie, fiind si locul ideal de dezbatere si de informare in ceea ce priveste acest proiect.
"Daca tineam in continuare la Guvern proiecte de acest gen, in care lasitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei solutii, puteam doar sa anunt ca statul roman urmeaza sa plateasca miliarde de dolari despagubire pentru un proiect care nu se realizeaza niciodata", a spus Ponta.
2.000 de oameni au iesit in strada, duminica, pentru Rosia Montana
Cateva sute de manifestanti s-au strans duminica seara la fantana de la Universitate de unde au pornit in mars spre Guvern, cerand stoparea proiectului minier de la Rosia Montana.
Dupa o manifestatie de peste o ora in Piata Victoriei, unde numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, acestia s-au intors la Universitate, unde s-au asezat pe bulevard, ocupandu-l pe un sens, de la fantana pana dupa intersectia cu strada Ion Campineannu.
Protestul de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, a avut loc dupa ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
Mai multe despre:
#Rosia Montana#Traian Basescu
Pe acelasi subiect: