Tarifele de roaming, pe cale de disparitie. Cum vor fi taxate apelurile din strainatate
Romanii ar putea suna din strainatate la aceleasi tarife ca in tara. Comisia Europeana a anuntat ca de anul viitor intentioneaza sa elimine tarifele de roaming, mult mai mari decat cele nationale. Din 2007, aceste tarife au scazut in fiecare vara, dar tot sunt de 3-4 ori mai mari decat cele de acasa.
Multi sunt speriati de tarifele de roaming, asa ca suna acasa doar atunci cand au neaparat nevoie. Cu actualele tarife, cei plecati peste hotare platesc pentru convorbirile efectuate sume apropiate de nivelul salariului minim pe economie.
"Facturile sunt mai mari de Craciun, cand sun mai des acasa. Cea mai mare factura? In jur de 600 de ron", se plang romanii de peste granite.
De anul viitor, autoritatile europene vor sa elimine tarifele de roaming. "Multi dintre noi viseaza la o piata unica, integrata, iar intr-o astfel de piata nu exista roaming, pentru ca acesta tine de granita, iar granitele nu mai exista", adauga Neelie Kroes, vice-presedintele CE Digital Agenda.
Pana la disparitia tarifelor de roaming, romanii plecati peste hotare vor vorbi la tarife mai mici decat anul trecut. De la 1 iulie, intra in vigoare noul plafon Eurotarif. Asa ca, pentru un apel efectuat, vom plati 30 de eurocenti pe minut, iar pentru un SMS trimis, 10 eurocenti. Fiecare apel primit va fi taxat cu 9 eurocenti. Si pretul traficului de date pe internet scade. De asemenea, tot de luna viitoare, un MB va costa 55 de eurocenti. Astfel, o convorbire in roaming de 5 minute din Spania catre Romania va costa, incepand cu 1 iulie, 1,5 euro. Aceeasi conversatie, dar in sens invers, din Romania catre Spania va costa 45 de centi.
Daca in acest moment, suntem obligati sa folosim serviciile de roaming ale operatorului de telefonie la care avem abonamentul sau cartela, de anul viitor acest lucru se va schimba.
"De anul viitor, deci din 2014 va exista si posibilitatea achizitionarii serviciilor de roaming de la un alt operator fata de acela la care abonatul are contract, abonament sau cartela preplatita", explica Eduard Lovin, directorul executiv al ANCOM
In 2012, veniturile operatorilor de telefonie provenite din serviciile de voce, SMS si date in roaming au fost de aproape 100 milioane de euro.