Acord crucial. Tarifele de roaming in UE vor fi oficial eliminate din iunie 2017. Cat platesc anul acesta romanii care calatoresc in UE
Uniunea Europeana a ajuns marti la un acord preliminar privind eliminarea tarifelor de roaming in interiorul celor 28 de state pana in iunie 2017, transmit Bloomberg si Reuters.
"Conform acordului, suprataxarea roamingului in UE va fi abolita din 15 iunie 2017", a anuntat Letonia, tara care detine presedintia Uniunii, transmite Agerpres.
In controversata problema a neutralitatii internetului, UE intentioneaza sa solicite operatorilor de telecomunicatii sa ofere acces egal tuturor utilizatorilor, iar blocarea va fi permisa doar pentru contracararea atacurilor cibernetice sau in timpul perioadelor de supraincarcare a retelelor.
"Este un acord crucial care va elimina in cele din urma tarifele de roaming. In prezent, acestea ii determina pe utilizatori sa-si inchida telefoanele mobile cand calatoresc in strainatate. Daca ei nu s-ar mai speria de facturi, si-ar utiliza aparatele mai des cand ar calatori, creand mai multe oportunitati companiilor de telecomunicatii sa ofere servicii consumatorilor din regiune", a apreciat comisarul european pentru economia si societatea digitala, Guenther Oettinger.
In mai, Comisia Europeana a renuntat la planurile sale vizand eliminarea tarifelor de roaming incepand din 2016, in urma obiectiilor venite de la companiile de telecomunicatii si de la mai multe mici state membre. Insa, un nou compromis a devenit necesar dupa protestele organizatiilor pentru protectia consumatorilor si ale Parlamentului European.
Recent, comisarul european pentru economia si societatea digitala a avertizat ca UE trebuie sa-si consolideze piata de telecomunicatii, punand in evidenta faptul ca in Europa exista 280 de companii de telecomunicatii comparativ cu doar patru in SUA.
"Pentru a deveni mai competitive si a-si consolida retelele, mult mai multe companii vor fuziona in urmatorii ani. Aceasta ar trebui sa permita industriei europene de telecomunicatii sa joace un rol mai mare pe scena globala", a apreciat Gunther Oettinger.
Cei aproape 23 de milioane de utilizatori de telefonie mobila din Romania au vorbit 67 de miliarde de minute, in 2014, cu 5,3% mai mult decat in 2013. In acest context, statistica ANCOM releva faptul ca, anul trecut, s-a vorbit cu 40% mai mult catre alte retele mobile, iar consumul de voce in roaming a crescut cu 53%.
Cat platesc anul acesta romanii care calatoresc in UE
Persoanele care calatoresc in UE vara aceasta si folosesc serviciile de telefonie si internet mobil in roaming pe baza planului tarifar de baza (Eurotarif) vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), anunta Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Pentru acces la internet, vor fi taxati cu maximum 0,20 euro/MB (fara TVA).
"Pentru calatoriile in afara UE, ANCOM recomanda utilizatorilor sa verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru tarile pe care le vor vizita, tarifele putand fi cu mult mai mari decat cele reglementate in spatiul comunitar. Desi la nivel european se discuta despre eliminarea completa a tarifelor de roaming, este bine ca utilizatorii romani sa stie ca, in prezent, pentru spatiul Uniunii Europene, sunt reglementate tarife maximale de roaming, acestea reprezentand plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif). Operatorii pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta", anunta institutia.
ANCOM precizeaza ca este de preferat ca utilizatorii sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor lor de comunicare.
Cine vrea sa compare toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment poate folosi comparatorul de oferte telecom, accesibil la adresa www.veritel.ro.
Odata cu scaderea tarifelor de roaming in UE din 1 iulie 2014, traficul de voce in roaming a inregistrat anul trecut o crestere anuala de 53%, pana la 647 milioane de minute consumate, iar traficul de mesaje SMS a avut crestere anuala de 10%, pana la 123 de milioane de mesaje.
Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 2 minute si 24 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit in roaming a fost de 3 minute si 16 secunde. In plus, consumul serviciilor de date in roaming a cunoscut o crestere semnificativa, de aproape 6 ori, de la 34.000 GB in 2013 la 202.000 GB in 2014.