Romtelecom si Cosmote si-au crescut afacerile in trimestrul I, cu 7,7%, respectiv 9,2%
Telecom. Sursa foto: Mediafax
Veniturile Romtelecom au urcat cu 7,7% in primul trimestru fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 157 milioane de euro, in principal datorita cresterii puternice a traficului in retea si avansului solid al incasarilor din proiecte de IT&C la scara larga.
Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) excluzand impactul masurilor de restructurare a coborat cu 2,5%, la 38,5 milioane euro, fata de 39,5 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul elen OTE, actionarul majoritar al Romtelecom.
Pentru primele trei luni din 2013, compania a raportat venituri de 145,5 milioane euro.
"Scaderea veniturilor din servicii de telefonie fixa catre clienti casnici a fost similara tendintelor inregistrate in 2013, in timp ce veniturile mai mari din TV si internet broadband au continuat sa compenseze partial pentru declinul de pe segmentul de voce", se arata intr-un comunicat remis Incont.ro.
Astfel, veniturile din servicii de voce au coborat cu 15% in primul trimestru, in timp ce incasarile pe segmentul TV au urcat cu 7%.
Numarul total al clientilor Romtelecom pe segmentul de telefonie fixa a scazut cu 3,4% in perioada analizata, la 2,223 milioane, in timp ce baza de abonati la internet boardband a urcat cu 2,7%, la 1,250 milioane, iar numarul utilizatorilor serviciilor TV a avansat cu 7,3%, la 1,370 milioane.
Cheltuielile operationale ale Romtelecom, excluzand deprecierile, amortizarile si costul programelor de disponibilizari voluntare si restructurare, s-au cifrat la 127,7 milioane euro in primele trei luni ale anului, in urcare cu 16,4% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut.
Cresterea cheltuielilor reflecta in principal costuri mai mari legate de proiecte IT, majorarea traficului de interconectare si taxa pe infrastructura impusa de guvern de la inceputul acestui an, se mai arata in comunicatul OTE.
Cheltuielile cu personalul au scazut cu 10,4% in perioada analizata. Numarul angajatilor companiei a coborat cu 8,8% de la an la an, la 6.685 la finele lunii martie, fata de 7.330 dupa primele trei luni din 2013.
OTE, parte a grupului Deutsche Telekom, este prezent in Romania prin Romtelecom, Cosmote si Germanos. Romtelecom si Cosmote vor trece in acest an sub brandul "T" al Deutsche Telekom - T-Mobile in cazul operatiunilor de telefonie mobila.
Veniturile Cosmote Romania au urcat cu 9,2%, la 118,2 milioane euro
Veniturile Cosmote Romania au urcat in primul trimestru cu 9,2%, la 118,2 milioane euro, datorita incasarilor generate de serviciile de internet mobil si SMS, in timp ce numarul de clienti business ai companiei a avansat cu 26,5% de la an la an.
Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) al companiei, excluzand costul programelor de disponibilizari voluntare si restructurare, a avansat totodata cu 9,9%, la 26,7 milioane euro.
Pentru primele trei luni ale anului trecut, compania a inregistrat venituri de 108,2 milioane euro si un rezultat EBITDA de 24,3 milioane euro.
Veniturile din servicii au urcat cu 5,9% in perioada analizata, datorita incasarilor mai mari din internet mobil si SMS. Venitul mediu pe utilizator a urcat cu 8,6%. Numarul clientilor operatorului a coborat cu 0,9%, la 6,024 milioane, din care 26,6% reprezinta abonati, iar restul utilizatori de cartele preplatite.
Cosmote Romania face parte din grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine si Romtelecom.
Pe acelasi subiect: