Parisul a deschis o ancheta asupra programului de spionaj PRISM
Sursa foto: Mediafax
O ancheta a fost deschisa de Parchetul din Paris in urma plangerii depuse de doua asociatii pentru apararea drepturilor omului impotriva programului PRISM american de spionare a comunicatiilor electronice la nivel mondial, a anuntat o sursa apropiata dosarului, citata de AFP.
Aceasta ancheta a fost deschisa pe 16 iulie pentru "acces si mentinere frauduloase intr-un sistem de prelucrare automata a datelor", "colectare ilicita de date cu caracter personal", "atingere adusa intimitatii vietii private" si "incalcarea secretului corespondentei", a precizat sursa judiciara.
Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), care supervizeaza PRISM, este acuzata de spionarea comunicatiilor electronice mondiale efectuate pe servicii online ca Facebook, Google sau Skype in cadrul acestui program, potrivit dezvaluirilor fostului consultant american al NSA Edward Snowden.
Date persoanle ale cetatenilor europeni sunt transferate si utilizate in Statele Unite, fara ca ei sa stie si fara sa aiba mijloacele de a se apara in fata tribunalelor americane.
In Franta, o plangere a fost depusa pe 11 iulie de catre Federatia Internationala a Drepturilor Omului (FIDH) si Liga Dreptruilor Omului (LDH), in numele apararii libertatilor individuale.
In afara de rolul NSA si FBI, aceasta plangere impotriva unui autor necunoscut vizeaza sa clarifice rolul jucat in scandalul PRISM de catre Microsoft, Yahoo, Google, Paltak, Facebook, Youtube, Skype, AOL si Apple.
Potrivit plangerii, consultate de AFP, "experti apreciaza ca (acesti furnizori de acces) nu pot ignora colectarea de date materiale gazduite pe serverele lor si ca ar fi fost obligati sa creeze mijloacele tehnice necesare permiterii colectarii".
Potrivit reclamantilor, aceste societati "ar fi trebuit sa asigure un nivel suficient de protectie a datelor gazduite pe serverele lor". Astfel, ele "au putut implementa mijloacele tehnice necesare care sa permita folosirea datelor, aducand atingere intimitatii vietii private".
"Salut deschiderea acestei anchete. Sper ca ea nu este doar de circumstanta si ca va conduce la investigatii cat mai aprofundate posibil, cu vointa de a elucida atingerile aduse vietii private comise de NSA", a declarat Patrick Baudouin, un avocat FIDH.
Grupul G29 al autoritatilor incarcinate cu apararea libertatilor pe Internet in Europa a sesizat Comisia Europeana (CE) si a intreprins o evaluare independenta a programului PRISM, a anuntat luni, intr-un comunicat, instanta franceza insarcinata cu libertatile pe Internet.
Mai multe despre:
#PRISM#spionaj informatic
Pe acelasi subiect: