Intr-o epoca romantica a fotografiei, in care pozele se developau in baie, pe intuneric, cu revelator si fixator, cand Photoshopul nu facea parte din actul de creatie, sa ai un Smena, un Zorki sau un Zenit era o mare treaba. Ca sa faci o poza buna, aveai nevoie sa stapanesti reglajele, sa cunosti niscaiva teorie si sa fii binecuvantat si cu un pic de noroc.

Filmele mari aveau 36 de pozitii, dintre care ieseau cam 34. Restul erau exceptii. Apasai pe buton calculat, doar cand erai sigur ca ceea ce vezi prin vizor iti place. Nu faceai poze in cascada si sufereai atunci cand stricai "o pozitie". Pentru un concediu de o saptamana, ai mei luau unul sau doua filme "Azo", iar la o zi de nastere, clasicele poze cu suflatul in lumanari, taierea tortului si imaginea de grup obligatoriu incapeau pe un film mic. Nu se risipea nimic.

Developarea se facea in baie, pe intuneric

Apoi urma procesul aproape mistic al developatului. Pe intuneric, in baie, filmul ajungea sa fie imprimat pe hartie foto. Fotografii de atunci aveau tot soiul de substante cu functii clare. Dupa ce imbibau hartiile un numar precis de secunde, le puneau la uscat pe o sfoara, prinse cu carlige de rufe.

 

Cu primele poze color m-am intalnit la mare, la Mangalia, facute de un domn care se plimba pe plaja nu mai stiu cu ce. Apoi aparatele foto color au fost mai dese si la noi. 

Astazi, nu mai suntem constransi de cele 36 de pozitii, ne lafaim cu carduri de memorie de 4, 8 sau 16 giga pe care stocam mii de poze, iar "developarea" o facem prin USB sau Wi-Fi. Sa focalizezi manual sau sa reglezi timpul de expunere e optional, astazi, pentru ca merge bine si pe auto. Camere foto au sistem de operare, stocam pozele mai mult in format digital, iar albumele foto s-au mutat din biblioteca, pe Facebook.

Cu NX1000, developezi pozele prin Wi-Fi

Dar n-am pierdut eleganta si rafinamentul. Unele camere, precum Samsung NX1000, pastreaza romantismul acelor vremuri, dar duc calitatea imaginii si usurinta utilizarii la nivelul urmator. Aparatul foto mirrorless, cu obiectiv 20-50 mm si 20,3 MP este un continuator istet al modelelor de demult.

 

Senzorul sau CMOS APS-C de 20,3 MP este personalizat pentru sistemul NX si reuseste sa realizeze fotografii de care orice DSLR ar fi mandru. Senzorul este mare, astfel ca fiecare pixel primeste un spatiu substantial si multa lumina, fapt care se traduce prin zgomot redus si imagini precise chiar si atunci cand lumina mediului este scazuta.

Noua camera te ajuta sa transferi si sa partajezi pozele instantaneu, prin conexiunea Wi-Fi incorporata. Poti incarca pozele pe Facebook sau pe Twitter, ori le poti trimite prin email. Exista chiar si o tasta dedicata, Smart Link, care iti permite sa salvezi fotografiile pe orice smartphone compatibil care exista in jur.

Focalizarea automata se face extrem de rapid, iar filmarea e FullHD

Dar unul dintre marile avantaje ale lui Samsung NX1000 este capacitatea de a face poze la viteza mare. Poti surprinde obiectele in miscare rapida, iar focalizarea automata se face aproape instantaneu. Putine camere existente acum pe piata permit un focus atat de rapid si de precis. NX1000 pozeaza in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda. Utilizand setarile normale, ai posibilitatea de a fotografia cu ISO 12800, chiar si in conditii de iluminare slaba, pentru culori bogate si realiste.

 

Atunci cand e pusa sa joace rolul camerei video, Samsung NX1000 e capabila sa filmeze la rezolutie Full HD de 1080p. Nu vei pierde niciun moment important din viata, pentru ca acest aparat foto, care cantareste 222g si are o lungime de 11 cm, incape cu usurinta in geanta.

NX1000 vine si cu o functie de recunoastere inteligenta automata, cu ajutorul careia analizeaza mediul de fotografiere si alege tipul de scena cel mai potrivit. Ea seelcteaza elemente-cheie din compozitie si regleaza automat cele 16 moduri de fotografiere si cele 4 moduri de filmare, pentru a-ti oferi rezultate deosebite. 

Camera foto Samsung NX1000 se gaseste in oferta eMAG, unde are acum o reducere de 40%. Tot aici gasiti specificatiile complete ale aparatului si o galerie de imagini.