Deputati: Utilizarea cartelelor prepay va fi posibila doar in baza datelor personale de identificare, din 2016
Utilizarea cartelelor telefonice preplatite (prepay) va fi posibila, incepand cu 1 ianuarie 2016, doar daca detinatorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, potrivit unei initiative legislative votate de Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor, scrie Mediafax.
Potrivit textului de lege adoptat de deputatii din cele doua Comisii, initiativa legislativa urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, detinatorii de cartele prepay avand la dispozitie un an, pana la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, in caz contrar numarul fiind anulat.
Initiativa legislativa reglementeaza si modalitatea in care se va face conectarea la internet prin intermediul unei retele wi-fi, acesul urmand a fi permis in baza comunicarii numarului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.
Presedintele Comisiei IT din Camera, deputatul Daniel Oajdea, a declarat ca initiativa legislativa a fost adopata de comisii intr-o forma ”corecta si benefica” pentru toata lumea.
”Proiectul de lege prevede retinerea datelor de identificare ale persoanei, nu si retinerea datelor de trafic, atat pentru prepay, cat si pentru wi-fi”, a spus Oajdea.
El a explicat modul in care legea va reglementa acest domeniu: ”Orice om care va detine o cartela preplatita are la dispozitie, de la intrarea in vigoare a legii, un an in care poate consuma creditul sau poate sa mearga la operator si sa-si declare datele. Daca nu, numarul va fi anulat. Legea intr ain vigoare, daca textul va fi adopatat asa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, pasaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet in retea wi-fi, se identifica doar persoana. E procedura cunoscuta care se aplica si in Germania: iti dai numarul de telefon mobil si primesti un cod cu care te autentifici”, a spus Oajdea.
El a aratat ca deputatii nu au fost de acord cu retinerea datelor de trafic, masura care vine in contradictie si cu decizia CEDO, desi SRI a solicitat si acest lucru.
”Date de trafic inseamna, la internet, orice pagina accesata. Nu s-a aprobat asa ceva, ci doar identificarea utilizatorului”, a spus Oajdea.
Raportul va intra in dezbaterea plenului Camerei si va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil in sesiunea extraordinara de saptamana viitoare. Camera Deputatilor este for decizional.
Pe acelasi subiect: