Ce contine memorandumul semnat cu Huawei, din cauza caruia presedintele il acuza pe premier ca “da securitatea nationala pe mana unor firme IT straine”. Chinezii vor sa investeasca 200 mil. euro in Romania, pana in 2015
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat pe site memorandumul incheiat de institutie cu producatorul chinez de echipamente IT&C Huawei in noiembrie 2013, care prevede, printre altele, participarea companiei la "constructia Sistemului de Informatii si Comunicatii National".
Potrivit documentului, care include trei pagini, ministerul "vine in intampinarea" Huawei in vederea participarii la constructia Sistemului de Informatii si Comunicatii National, Sistemului de Monitorizare si Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oras Inteligent (Smart City) si Retelei Nationale de Banda Larga dezvoltate de Guvernul Romaniei.
De asemenea, ministerul va oferi sprijin in vederea initierii proiectului de Retea Integrata a Transelectrica al carui memorandum de intelegere a fost semnat la Beijing in septembrie 2012.
"MSI vine in intampinarea Huawei in vederea oferirii de scolarizari profesionale si de stagii de formare profesionala studentilor si inginerilor romani in scopul imbunatatirii competitivitatii acestora", se spune in documentul citat de Mediafax.
Totodata, ministerul vine in intampinarea Huawei in vederea crearii de noi oportunitati de locuri de munca pe piata locala din Romania si va oferi sprijinul necesar in politicile financiare in vederea indrumarii Huawei in aplicarea procesului schemei de ajutor de stat.
"MSI apreciaza demersurile finalizate ale Huawei pentru infiintarea Centrului global de servicii IT si a Centrului global de servicii financiare din Romania. MSI va depune eforturile necesare in vederea asigurarii pentru Huawei a unui mediu de afaceri deschis, activ, eficient si echitabil, prin optimizarea si imbunatatirea mecanismelor relevante", se arata in document.
Potrivit memorandumului, Huawei este dispus sa isi intensifice investitiile si eforturile din Romania, in scopul de a-si extinde activitatile si contributia.
"Huawei are in vedere sa dezvolte mai multe activitati in cadrul Centrului global de servicii IT si Centrului global de servicii financiare, care vor trebui sa sprijine activitatile comerciale pentru intreaga Europa in Romania, fiind asteptate investittii cumulate locale in viitor. In urmatorii 5 ani, numarul total al angajatilor Huawei in Romania se asteapta sa depaseasca 1.000 de persoane, continuand cresterea ratei de angajare localizata", se arata in document.
Huawei isi va extinde pe viitor achizitiile locale si se asteapta sa realizeze in viitor mai multe achizitii cumulate locale.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a inteles, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineza Huawei, de ce premierul Ponta vrea Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in subordinea sa, acuzandu-l ca a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale.
Presedintele a spus ca il notifica public pe premier ca indiferent ce vot se va da in Parlament, ii este greu sa creada ca o astfel de lege va trece de Curtea Constitutionala, stiind atributiile legale ale STS, si a aratat ca securitatea nationala "nu se da pe mana unor firme de IT straine, indiferent cat de prietene am fi cu o tara sau alta".
Infiintata in 1987 de Ren Zhengfei, fost ofiter in Armata Populara a Chinei, Huawei Technologies este cel mai mare furnizor mondial de solutii IT&C, cu venituri de 35,4 miliarde de dolari in 2012.
Subsidiara locala a Huawei si-a inceput activitatea in 2003. In iunie 2012, Huawei Romania a anuntat ca a investit sase milioane de euro in deschiderea unui centru de suport global in Romania, suma urmand sa creasca la 200 milioane de euro pana in 2015. Potrivit datelor reprezentantilor subsidiarei locale, pana in 2018, producatorul chinez va investi in Romania inca 100 milioane de euro, cifra care va include si taxele si costurile cu forta de munca.
In intervalul 2007-2012, investitiile Huawei in Romaia care au totalizat 90 milioane de euro. La mijlocul anului 2013, Huawei avea in Romania peste 800 de angajati, din care jumatate deserveau centrul de servicii de suport global.
Pe acelasi subiect: