Cat de periculoase sunt radiatiile emise de telefoanele mobile. Romania are un laborator in care se poate testa cum ne afecteaza energia degajata de undele radio
smartphone
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va putea testa intr-un laborator, care va fi deschis luni la Prejmer (judetul Brasov), daca radiatiile telefoanelor mobile vandute in Romania respecta normele Uniunii Europene in privinta protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului.
Laboratorul a fost construit de un consortiu format din Comtest Voluntari si Thermo Fix Brasov, contractul fiind atribuit la inceputul anului 2013.
Contractul s-a ridicat la 18,1 milioane de lei (TVA inclusa) si a presupus proiectarea, constructia, furnizarea, instalarea si integrarea echipamentelor specifice, precum si instruirea personalului ANCOM care va deservi laboratorul.
Finantarea proiectului a fost realizata din veniturile proprii ale ANCOM.
Laboratorul va permite verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, astfel incat acestea sa nu cauzeze interferente prejudiciabile care sa impiedice buna utilizare a spectrului de catre detinatorii de licente sau utilizatorii finali.
Laboratorul ANCOM va fi acreditat exclusiv pentru masuratorile necesare activitatii de control al pietei de comunicatii si va acoperi o gama larga de teste, precum testari ale surselor de alimentare, ale compatibilitatii electromagnetice privite din punctul de vedere al emisiilor si imunitatii, testari ale imunitatii la descarcari electrostatice, ale impulsurilor electromagnetice de telecomunicatii, testari ale echipamentelor de telecomunicatii in operare, masurari prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau masurari ale indicelui SAR pentru telefoanele mobile.
SAR (Specific Absorption Rate) arata masura in care energia degajata de undele radio, numite popular radiatii, este absorbita de corpul uman expus campului electromagnetic emanat de telefonul mobil.
SAR poate fi exprimata atat ca o valoare medie pe ansamblul intregului corp, cat si pe o anumita portiune a corpului.
Primul laborator din Romania pentru masurarea indicelui SAR a fost deschis la Craiova in 2009, de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica.
Mai multe despre:
#telefoane mobile#radiatii
Pe acelasi subiect: