Apple a emis obligatiuni de 12 miliarde de dolari
Apple a emis miercuri obligatiuni in valoare de 12 miliarde de dolari, in cadrul unui program de recompensare a actionarilor, o alternativa mai ieftina decat repatrierea fondurilor detinute in strainatate, care ar fi impozitate, relateaza Bloomberg.
Emisiunea a inclus obligatiuni pe termen de 10 ani in valoare de 2,5 miliarde de dolari, cu un randament de 3,45%, cu 0,77 puncte procentuale peste cel al titlurilor de Trezorerie cu scadenta similara.
Compania a mai vandut obligatiuni in valoare de 2 miliarde de dolari, pe termen de cinci ani si un randament de 2,1%, obligatiuni pe trei ani, in valoare de 1,5 miliarde de dolari si un randament de 1,05%, si obligatiuni de 3 miliarde de dolari cu scadenta la sapte ani si un randament de 2,85%.
Totodata, Apple a emis obligatiuni cu dobanda variabila pe trei si cinci ani, de cate 1 miliard de dolari, la un randament cu 0,07 puncte, respectiv 0,3 puncte peste dobanda interbancara LIBOR.
Apple a anuntat saptamana trecuta, odata cu raportul financiar pentru primul trimestru al acestui an, ca va extinde programul de rascumparare de actiuni, o forma de recompensare a actionarilor, de la 60 miliarde de dolari la 90 miliarde de dolari, masura finantata prin plasamente de obligatiuni catre investitori din SUA si din strainatate. Totodata, dividendele au fost majorate cu 8%.
Compania prefera sa se indatoreze in loc de a utiliza rezervele uriase acumulate, de 150 miliarde de dolari. Circa 130 miliarde de dolari, sau 88% din aceste fonduri sunt detinute in afara SUA, iar repatrierea ar presupune plata taxei pe profit de pana la 35%.
Noul director financiar al Apple, Luca Maestri, a avertizat recent ca repatrierea fondurilor detinute in afara SUA ar presupune "consecinte semnificative" in ceea ce priveste taxele. Apple a emis in urma cu 12 luni obligatiuni in valoare de 17 miliarde de dolari, stabilind un record la acea data. Cererea din partea investitorilor a depasit 50 miliarde de dolari.
Cinci luni mai tarziu, recordul a fost depasit de grupul american Verizon, care a plasat titluri de 49 miliarde de dolari pentru a finanta achizitia pachetului de 45% din actiuni detinut de Vodafone la Verizon Wireless, tranzactie de 130 miliarde de dolari.