Udrea da turismul ecumenic pe cel medical. Vrea sa scoata jumatate de miliard de euro din bolile strainilor VIDEO
Incasarile Romaniei din turismul medical ar putea ajunge la 500 de milioane euro pe an incepand din 2015, daca acest tip de turism va fi promovat, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Din cercetarile pentru brandul turistic a reiesit ca Romania are potential de a atrage turisti pe domeniul medical. Trebuie sa-i atragem aici pe cei care cauta servicii medicale", a spus Udrea.
Ea adaugat ca turistii care viziteaza tara in scopuri medicale cheltuiesc bani nu doar pentru acest tip de servicii, ci si pe cele turistice.
„Turismul medical este un produs utilizat tot mai des la nivel mondial, insa insuficient exploatat in Romania. Avem potential de afirmare pe plan international pe anumite tipuri de servicii medicale (balnear, recuperare, anti-imbatranire, stomatologie, oftalmologie, chirurgie estetica etc.) care pot fi integrate in pachete turistice atractive, astfel incat cetateni ai altor state sa aleaga tara noastra pentru calitatea serviciilor, preturile scazute si posibilitatile de recuperare si relaxare”, a explicat Elena Udrea.
Reprezentantii MDRT au sustinut in cadrul conferintei de presa, citand date ale Asociatiei Nationale a Agentilor de Turism (ANAT), ca in 2010 au venit in Romania aproximativ 60.000 de turisti in interes medical, care au cheltuit in jur de 250 milioane euro. Astfel, din aceste date reiese ca fiecare astfel de turist a cheltuit, in medie, 4.000 de euro pentru a se trata in Romania.
Cele mai cautate tratamente: cele stomatologice, de prevenire a imbratranirii si interventiile estetice
Potrivit ministrului Turismului, cele mai cautate tratamente de catre turistii straini sunt cele stomatologice, de prevenire a imbatranirii si interventiile medicale estetice.
Udrea sustine, de asemenea, ca Romania trebuie sa exploateze celebrul institut de geriatrie si gerontologie Ana Aslan, care pe vremuri aducea in Romania zeci de mii de turisti.
Totodata, ministrul a afirmat ca nu exista inca o clasificare pentru statiunile balneare romanesti, dar, in viitorul apropiat, guvernul va pregati un act normativ, in urma caruia 10 statiuni balneare vor fi recunoscute oficial ca atare.
"Vor urma si alte zece localitati, care in urma evaluarii vor primi statutul de statiuni balneare. MDRT va pregati pentru acestea o serie de facilitati, atat pentru investitori, cat si pentru turisti", a mentionat Elena Udrea.
MDRT, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate (CNAS) si Colegiul Medicilor au semnat azi un protocol de colaborare interinstitutionala pentru promovarea si dezvoltarea turismului medical.
"Potentialul balnear al Romaniei reprezinta, potrivit unor studii europene, o patrime din potențialul european", a spus Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
El a vorbit si de liberalizarea serviciilor medicale la nivel european, care va incepe din 2013.
"Avem doi ani sa pregatim aceasta directiva, care in domeniul balnear reprezinta o sansa pentru Romania. Din cifrele pe care le avem, unul din 10 turisti pe segmentul balnear din Romania este strain", a adaugat Cseke.
La randul sau, presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta, a spus ca exista modele de tari mai sarace decat Romania, precum India sau Thailanda, care imbina cu succes serviciile medicale cu turismul. "Piata serviciilor de recuperare si reabilitare este o nisa care ne este favorabila", a mai spus acesta.
MDRT se va ocupa de promovarea acestui tip de turism si de susținerea serviciilor turistice prestate persoanelor care vor alege sa vina in Romania.
"Avem in SUA si China reprezentanțe de turism prin care vom incerca sa facem cunoscute tratamentele medicale care se pot face in Romania. Vom folosi fondurile de promovare pentru a face cunoscut acest lucru", a explicat Udrea.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: