Terorismul a redesenat harta turismului. Spania a incheiat anul cu o cifra record de turisti straini, in timp ce Turcia aduna pierderi de 30% in acest sector
Barcelona, Spania
Spania a incheiat anul 2016 cu o cifra record de 75,6 milioane turisti straini, cu 10,3% mai multi fata de anul anterior si peste estimarile Guvernului, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica, relateaza agentia EFE, preluata de Agerpres.
Marea Britanie a fost principala tara de provenienta a turistilor care au vizitat Spania, cu 17,8 milioane turisti, in crestere cu 12,4%, urmata de Franta, cu 11,4 milioane (plus 7,1%), si Germania, cu 11,2 milioane (plus 6,4%).
Tara in cazul careia s-a inregistrat cel mai mare avans in 2016 a fost Irlanda, cu 1,8 milioane turisti (plus 23%), urmata de Portugalia, cu circa 2 milioane (plus 15,1%).
Numai in decembrie, Spania a fost vizitata de 4 milioane turisti straini, cu 13,3% mai multi comparativ cu aceeasi perioada din 2015.
Pe destinatii, Catalunia a fost regiunea unde au ajuns cei mai multi turisti anul trecut, circa 18 milioane, in crestere cu 4%, urmata de insulele Canare (Atlantic), cu 13,3 milioane si o crestere de 13,2 %, si insulele Baleare (Mediterana), cu 13 milioane, plus 11,9%.
Cea mai mare crestere s-a produs in regiunea Valenciei, pentru care au optat 7,8 milioane turisti straini, cu 16,6% mai multi fata de 2015.
Potrivit expertilor, cresterea inregistrata de Spania ca destinatie turistica s-a datorat situatiei politice si de securitate din tari precum Tunisia, Egipt sau Turcia, principalii sai competitori, in special pe durata sezonului estival.
Turismul este una dintre principalele surse de venituri pentru economia spaniola si reprezinta peste a11 % din PIB national, conform datelor INE.
Pierderi de 30% in Turcia, din cauza atacurilor teroriste
Pe de alta parte, veniturile din turism ale Turciei au scazut cu 29,7%, pana la 22,1 miliarde de dolari in 2016, pe masura ce numarul vizitatorilor straini a inregistrat o scadere dramatica, arata cifrele oficiale publicate marti de Institutul de statistica Turkstat.
Turkstat a precizat ca vizitatorii straini au fost responsabili pentru 72,8% din veniturile din turism, restul de 27,2% provenind de la cetatenii turci. Anul trecut, insa, numarul turistilor straini in Turcia a scazut cu 30% comparativ cu 2015, pana la 25,3 milioane, dupa o serie de atacuri teroriste, inclusiv unul la principalul aeroport din Istanbul, si o tentativa esuata de puci militar in luna iulie.
Germania a devenit principala sursa de turisti straini in Turcia, cu 3,9 milioane de vizitatori, chiar daca pe ansamblu Turcia a inregistrat o scadere de 35% a numarului de sosiri din Europa. Pe locul secund se situeaza Georgia cu 2,2 milioane de vizitatori, urmata de Marea Britanie cu 1,7 milioane de turisti.
Turistii care au vizitat Turcia au cheltuit, in medie, 633 de dolari per capita, in timp ce sumele cheltuite de cetatenii turci care au domiciliul in strainatate au fost de 978 de dolari per capita in 2016.
Sectorul turistic asigura peste un milion de locuri de munca si este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: