Sudul litoralului romanesc, ingropat de investitorii fara viziune. 80% din hotelurile din Neptun, Olimp, Saturn sau Cap Aurora raman inchise de 1 Mai
Lipsa de strategie a investitorilor din sudul litoralului ingroapa frumoasele statiuni, atat de apreciate in urma cu 20-30 de ani. Tipic romaneste, hotelierii s-au resemnat la gandul ca Mamaia este prima optiune a turistilor, asa ca nici macar nu se mai gandesc la un plan B. Ce se va intampla de 1 mai, in Venus, Neptun, Jupiter sau Cap Aurora?
Fara sa luam in calcul statiunile 2 Mai si Vama Veche, unde sunt asteptati de 1 mai aproximativ 10.000 de turisti, iar in Mamaia 30.000, in sudul litoralului situatia nu este deloc roz. In Neptun, Olimp, Saturn, Jupiter, Venus si Cap Aurora, 80% dintre hoteluri vor ramane inchise. Sunt aproape 60.000 de locuri de cazare disponibile, insa hotelierii de aici nu au venit cu pachete atragatoare.
Dovada ca la cele cateva unitati deschise de 1 Mai turistii nu se inghesuie, chiar daca preturile de cazare pornesc de la 25 de lei de persoana pe noapte la un hotel de 2 stele si ajung undeva la 150 de lei la cele de 4 stele. Tocmai pentru a-i atrage pe romani in sudul litoralului, slujba de Inviere din acest an nu va mai fi oficiata pe plaja in Mamaia, ci la Mangalia.
Lucian Iftimie, de exemplu, are un hotel de 3 stele in Venus. A reusit sa rezerve doar 40 de camere, dar nu pentru 1 Mai, ci pana la sfarsitul lunii iunie. Singura strategie pe care a gasit-o a fost sa imparta pliante cu preturile mici. 50 de lei camera pentru doua persoane. ''Nu avem ce promova, in primul rand, trebuie sa facem ceva sa avem ce promova. Aici va fi foarte frumos, nu va fi nimeni, nicio cheltuiala, gol. Daca pana in clipa de fata nu mi s-a inscris nimeni…", povesteste proprietarul.
La polul opus se afla insa un investitor din Jupiter, care de cinci ani se lupta sa sa atraga oaspeti. S-a orientat catre familiile cu copii si si-a dezvoltat afacerea doar pe acest segment. Ideea a avut succes. ''Credem ca ne indreptam spre directia buna, in sensul ca sunt din ce in ce mai cautate aceste servicii, copiii au toate facilitatile posibile. Daca cei mici sunt linistiti, parintii au super vacanta", spune Ciprian Constantinescu, proprietarul hotelului.
Si autoritatile din Turism si-au dat seama ca sudul litoralului se afla in cadere libera, asa ca, acum, cauta solutii. Fiecare statiune si-ar putea crea propriul brand, asa cum s-a intamplat la Mamaia, care a devenit statiunea cluburilor. ''Clar trebuie sa identificam marja pe care trebuie sa se axeze investitorii de aici, ca ne ducem spre turism balnear. ca ne ducem spre relaxare mai in sud", spune Mirela Matichescu, secterar de stat in Ministerul Turismului.
Pe acest tipar, la Eforie Nord de exemplu, cativa oameni de afaceri au riscat si au investit milioane de euro in hoteluri aflate in paragina, pe care vor sa le transforme in centre de tratament balnear, destinate in special strainilor. "Investitia este de 5 milioane de euro, putem primi 300 de oaspeti pe zi, avem contracte cu pietele externe din Rusia, Franta, Germania, Luxembrug", precizeaza Dragos Tudorache, managerul unui hotel.
Soarta statiunilor din sudul litoralului sta, asadar, in mainile hotelierilo, care i-ar putea intoarce pe turistii din clasa medie din drumul lor spre plajele din Bulgaria si Turcia.