Povestea Silviei, arhitecta venita de la Oxford sa restaureze proprietatile Printului Charles din Viscri si Zalan, care salveaza casele vechi de 300 de ani din Scheii Brasovului
Vrem sa traim ca cei din vest! Nimic rau in asta, insa in disperarea de a prinde din urma nivelul de trai din Occident, desconsideram si distrugem fara discernamant tot ce e vechi. Ne mutam in cartiere noi de vile, care ne ofera aceeasi inghesuiala de la bloc. In timp ce case de patrimoniu, mostenite din strabuni asteapta zadarnic un salvator.
Mergem azi in cartierul rural din centrul istoric al Brasovului, numit Schei. Un monument istoric care risca sa-si piarda identitatea sub renovarile moderne. O arhitecta nascuta acolo a dat cu piciorul unei cariere la Oxford si s-a intors acasa ca sa-si ajute vecinii sa-si restaureze patrimoniul mostenit. Respectul ei pentru trecut i-a inspirat pe tot mai multi brasoveni.
La fel simte si printul Charles. Cine l-a vazut cutreierand strazile Brasovului,cu siguranta s-a intrebat cine e personajul necunoscut care il insoteste. E Silvia - arhitecta, cum o stie tot Brasovul. Trimisa de la Oxford sa restaureze proprietatile princiare de la Viscri si Zalan, fata n-a mai vrut sa se intoarca in Anglia. Voia sa afle de ce casele frumoase se naruie sub ochii autoritatilor, de ce cladirile urate umbresc monumente.
Ideea arhitectei a fost sa incurajeze oamenii sa-si restaureze casele din proprie initiativa. Acest om simplu locuieste intr-un monument, de la 1787, in care s-a nascut chimistul roman Nicolae Teclu. L-a sfatuit si sustinut sa bata la usa Directiei de cultura si patrimoniu.
Casa de bancher din buricul targului a fost cladita de arhitecti faimosiacum 100 de ani. Se prabusea peste trecatori, iar celor 12 proprietari, printre care si primaria, nici ca le pasa. Cei care au cumparat apartamentele cu vedere la strada platesc din propriul buzunar pentru toti. Silvia i-a convins sa pastreze pana si tamplaria veche, cu feronerie de cupru.
Printul Charles o sustine. E randul nostru sa intelegem ca orasele si satele pe care le-au construit cu mandrie vechii mesteri sunt identitatea noastra si ar fi tragic sa o aruncam la gunoi.
Pe acelasi subiect: