Invitatie la “chateau”. O idee frantuzeasca de promovare a Romaniei si, mai ales, a vinului autohton: turismul viticol
Seceta din aceasta vara a ajutat strugurii sa fie dulci ca mierea, asa ca vinul va fi unul de exceptie, ne asigura producatorii. Ca sa va convingeti, va spunem ca, dupa modelul francez, turismul viticol a inceput sa se dezvolte si la noi. Si va invitam in excursie la un "chateau" romanesc, din inima podgoriilor.
La o suta de kilometri de Bucuresti, in localitatea buzoiana Fintesti - in dreptul Paralelei 45 - un domeniu rupt parca dintr-o vedere din Bordeaux ne invita sa-i trecem pragul. Gazda este un austriac pasionat care a sadit aici numai soiuri nobile.
Daca ajungeti in podgoria Dealul Mare si vreti sa ramaneti peste noapte, ideal ar fi sa va cazati intr-o pensiune unde camerele sunt amenajate in butoaie mari de vin.
Pe Valea Prahovei, statiunea Azuga este vizitata de turistii straini interesati de productia de vinuri. Pentru numai 19 lei, ei pot vizita aici pivnitele contruite in 1892, principalele furnizoare ale Curtii Regale, si tehnologia de fabricatie a vinului spumant prin fermentare naturala in sticla. La final, are loc o multasteptata degustare.
E un an bun si pentru cramele din Timis. Aici strugurii sunt recoltati seara pe racoare, iar din ei vinul Pinot Gri va ajunge direct pe masa englezilor.
Spre deosebire de alte vinuri, cel Pinot Gri e cel mai bun in anul in care a fost produs, asadar producatori ii invita pe turisti sa vina sa le viziteze cramele si sa cumpere chiar de la ei vinul preferat.
Pe acelasi subiect: