Modificari la schema de minimis. Plafonul maxim scade la 100.000 euro
Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a anuntat, joi, la Mamaia, mai multe modificari la schema de minimis, intre care scaderea plafonului maxim de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, durata inscrierii de zece zile si acordarea de punctaje fiecarui proiect.
Ministrul Maria Grapini spune ca, potrivit modificarilor, inscrierea va dura zece zile si vor fi acordate punctaje fiecarui proiect in functie de anumite criterii si nu va mai functiona criteriul primul venit, primul servit, ca la sesiunea de inregistrare online a IMM-urilor de la sfarsitul lunii august, care a dus la blocarea site-ului, aceasta fiind anulata ulterior, informeaza Mediafax.
Grapini a participat, joi, la intalnirea de lucru cu tema "Oportunitati si probleme ale IMM-urilor in contextul economic actual", organizat de Federatia Patronala a Textilelor, Confectiei si Pielariei, in Mamaia, si a spus celor prezenti ca mai multe criterii din cadrul schemei de minimis vor fi modificate.
Ministrul a mentionat ca o prima modificare se refera la plafonul maxim care va scadea de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, decizia fiind luata in urma consultarii cu patronatele pentru ca sumele sa ajunga la cat mai multe firme.
De asemenea, a fost scoasa obligativitatea ca firmele sa pastreze un anumit numar de locuri de munca, in schimb IMM-urile urmand sa primeasca un punctaj mai mare in functie de numarul celor pe care ii angajeaza.
Maria Grapini a mai precizat ca punctaj mai mare urmeaza sa primeasca si firmele din industrie. "Indicatorii sunt urmatorii: pentru productie - 35 de puncte, pentru servicii, sanatate, asistenta - 20 puncte si la cercetare – 30 de puncte, deci maxim de puncte la productie. Pe cine vrem noi sa ajutam, cine sunt cele mai fragile, in functie de marime si atunci am spus dam maxim de puncte de microintreprinderi - 15 puncte, la intreprindere mica – 10 puncte, la intreprindere mijlocie – 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare cumva, este acel numar de oameni. Daca aveti un angajat primiti 15 puncte, daca angajati doua locuri de munca nou create – 20 de puncte, 3 locuri de munca – 25, 4 locuri – 30 si cinci locuri – 35", a declarat Maria Grapini.
Oficialul a mentionat ca va fi acordat un punctaj mai mare si pentru zona rurala.
Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a explicat ca cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, dar ca punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte. "Totalul care se poate face este de 100 de puncte, dar punctajul minim pentru aprobare este de 60 de puncte. Atunci lasam liber zece zile sa se inscrie toata lumea, facem o ierarhizare in functie de puncte, iar daca pana la 60 de puncte sunt mai multi decat avem noi fonduri, le pastram in banca de date si luptam sa suplimentam in anul urmator banii si raman valabile proiectele depuse", a spus Grapini.
Ea a explicat ca apoi, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordante dupa ce un soft va stabili care firme au punctajele mai mari pe baza criteriile mai sus mentionate.
Singurul lucru care nu a fost, deocamdata, stabilit este daca aceste dosare vor fi depuse la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri. "Nu se va mai derula la centru, se vor depune la ADR-uri sau la Oficiile pentru IMM-uri, deci in cele opt regiuni, si va fi transparent pentru ca va fi un soft in care punctajul iese automat din calculator, nu mai pune punctajul o comisie in mod subiectiv", a spus Grapini.
Ministrul spera ca aceste modificari sa fie adoptate in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.
Ministerul Finantelor a decis ca sesiunea de inregistrare online pentru schema de minimis, derulata la 28 august si reclamata de mai multi inreprinzatori, sa fie anulata si reluata ulterior pentru a fi eliminata astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.
La 28 august, mai multi intreprinzatori care au incercat sa acceseze pagina de internet a Ministerului Finantelor au reclamat ca sectiunea dedicata schemei de minimis in valoare maxima de 500 milioane lei s-a blocat dupa deschidere, iar la scurt timp procesul de selectie a fost declarat inchis, acestia nemaiputand aplica pentru ajutorul financiar.
Ulterior, ministerul a transmis un comunicat in care arata ca pagina de internet dedicata schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesata de 20.225 de persoane, iar restul celor interesati nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnica a echipamentelor IT "era deja atinsa".
Guvernul a aprobat recent cresterea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investitii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuandu-se pana la finele anului 2015.
Pe acelasi subiect: