Fara salvare, in Europa. Cardurile de sanatate nu pot fi folosite in strainatate
Mare grija daca plecati in strainatate. Cardurile europene de sanatate, care ar fi trebuit sa ne deschisa usile spitalelor in 31 de tari, in caz de urgenta, nu se mai tiparesc, din lipsa de fonduri. Nu-i nimic, spun relaxati oficialii nostri, care au gasit o solutie autohtona. In loc de cartele plastifiate, le ofera doritorilor certificate provizorii. Mai bine zis, o foaie de hartie, scrisa in limba romana, care nu este recunoscuta nicaieri in UE.
Vara trecuta, Florin Gorofteiu a fost detasat cu serviciul in Polonia. A ales sa plece acolo impreuna cu sotia si cu bebelusul lor de sase luni, asa ca a solicitat cardul european de sanatate. Cei de la Casa de Asigurari din Galati i-au spus sa revina peste o luna. Apoi l-au tot amanat.
Documentul nu a fost tiparit pentru ca nu existau cartele de plastic. Familia a primit, in schimb, un certificat provizoriu in limba romana. Ghinionul a facut insa ca la inceputul acestei luni, baietelul sa se simta rau. Parintii l-au dus la Spitalul de Urgenta din Gdansk, unde li s-a spus ca fituica eliberata din Romania este egala cu zero.
"A zis ca nu este valabila, i-am tradus tot ce scria pe hartia respectiva, a zis ca nu. Daca poti sa confirmi ca ai bani, putem sa te tratam, altfel nu", povesteste romanul. Pentru ca era in joc sanatatea copilului sau, Florin a platit pe loc echivalentul a 300 de lei. Acum isi vrea banii inapoi.
Cazul lui Florin Gorofteiu nu este singular. Si alti romani se pregatesc sa calatoreasca in Uniunea Europeana si solicita cardurile de sanatate.
Cardurile europene de sanatate nu s-au mai tiparit din toamna lui 2012. Procedeul va fi reluat abia cand se va stabili cati bani vor fi alocati pentru asa ceva din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Cei care au platit din buzunar din culpa statului ar putea fi despagubiti, conform legii. ''Ar trebui sa completeze si sa depuna un anumit formular si cu copii de pe factura sau chitanta care i s-a emis acolo", explica Iulia Petcu, director al CJAS Galati.
Din 2008 si pana in 2011, s-au emis 744.000 de carduri de sanatate. Fiecare card este valabil sase luni si acopera urgentele in spitalele publice din Uniunea Europeana si din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.