Pe o piata lovita de criza, mai exista inca zone unde casele sunt evaluate la sute de mii de euro
Vorbim despre anumite oaze de frumusete din Ardeal unde si-a cumparat proprietati si Printul Charles ori despre alte regiuni locuite de sasi. Plecati in Germania la inceputul anilor '90, multi dintre ei au pastrat nostalgia acestor tinuturi si ajunsi la varsta pensionarii, vor sa se retraga pe dealurile unde se simt acasa. Iata de ce cladirile autentice, renovate ajung sa fie evaluate la o suta de mii de euro.
Sotii Schuster au plecat in Germania in 1989, dar dupa numai opt ani li s-a facut dor de locurile unde au copilarit. Au decis sa-si rascumpere casa parinteasca din satul Garbova de Sebes, judetul Alba. Au dat pe ea, atunci, 13.000 de euro, au facut investitii si acum casa, frumoasa ca o bijuterie cu motive sasesti, a fost evaluata la 100.000 de euro.
Oamenii spun insa ca nu vor sa vinda casa, pentru niciun pret: vor sa imbatrineasca, impreuna, in curtea ei.
Si sotii Minth au cumparat o casa saseasca in urma cu 3 ani, cu 60.000 de euro. Vin aici doar de Pasti, de Rusalii si vara, in concediu. In rest, un localnic are grija de toate. Nemtii au mai investit alti 25.000 de euro in modernizarea camerelor, iar cand au tras linie au adunat o suma de 85.000 de euro.
Cei mai inspirati au fost sotii Thiess, care inainte de a pleca in Germania, desi aveau cumparatori, nu s-au indurat sa-si vanda casa. Acum, se bucura sa-i restituie frumusetea, pana in cel mai mic detaliu. Daca ar fi sa o vanda, ar primi peste 120.000 de euro. Dar o iubesc prea mult...
In zona, preturile caselor au urcat cu peste 25 % in ultima vreme, de cand sasii au inceput sa se intoarca pe meleagurile natale dupa 20 de ani petrecuti in Germania.
Odata cumparata, o casa locuita de sasi se distinge de la o posta, prin florile care o invadeaza si motivele sasesti, meticulos colorate din nou.