Turismul intern
 
Operatorii de turism spera ca noile modificari din Codul Fiscal, ce vor intra in vigoare de la 1 iulie si care certifica majorarea TVA la 24%, sa nu se aplice si pentru hoteluri si pensiuni, care pana acum au fost privilegiate si au platit o taxa pe valoarea adaugata de doar 9%.

Speram sa nu se umble la TVA-ul platit de hoteluri pentru ca, pana la urma, a fost un drept castigat de industria turistica romaneasca, este in conformitate cu normele UE si, peste toate acestea, criza economica s-a resimtit puternic in turismul nostru, asa ca, sa mai si maresti TVA-ul, nu stiu ce va mai ramane de facut dupa. Trebuie sa ne gandim totusi ca de acum inainte hotelurile se vor aproviziona cu un TVA de 25% si vor vinde cu 9%, iar diferenta vor trebui sa o acopere prin scaderea marjei de profit”, a declarat pentru incont.ro Mihai Rasnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

Asadar, chiar si cu mentinerea TVA-ului la 9%, este foarte posibil ca preturile de la hotelurile romanesti sa creasca, ca proprietarii sa-si poata sustine afacerile pe linia de plutire, insa este la fel de posibil sa asistam in perioada urmatoare la o serie de falimente in industria hoteliera, mai ales in randul pensiunilor, asa-zisele “afaceri de familie”.

Vacantele in strainatate

Aici avem o veste buna: desi agentiile de turism vor trebui sa mai renunte la ceva din comisioanele percepute pentru pachetele turistice ca sa poata mentine preturile astfel incat turistii romani sa fie in continuare interesati, trebuie sa stiti ca majorarea TVA nu va influenta preturile excursiilor in strainatate.

Specialistii din turism spun ca in momentul in care agentiile de turism negociaza preturile cu hotelurile din afara si construiesc pachetele turistice pentru piata romaneasca, ele nu platesc niciun fel de TVA, toate impozitele fiind suportate de agentii economici din tarile respective. In concluzie, tarifele pentru vacantele in strainatate nu vor fi influentate de crestetea TVA la 24%.