Consiliul Europei vrea sa includa Nadlac in reteaua oraselor interculturale, ca model de convietuire a minoritatilor
Consiliul Europei vrea sa includa orasul aradean Nadlac in reteaua oraselor europene interculturale, ca model de convietuire interentica. Aici exista cea mai mare comunitate de slovaci din tara, peste 4.000 de persoane, adica jumatate din populatia localitatii, a anuntat, marti, secretarul general adjunct al CoE, Gabriella Battaini-Dragoni.
Marti s-au implinit 210 ani de la aparitia slovacilor in Nadlac, iar cu aceasta ocazie Dragoni a declarat ca localitatea este un model de convietuire a minoritatilor, model care trebuie promovat in plan international, transmite Mediafax.
"Istoria ne-a aratat ca, de fiecare data, diversitatea poate deveni o problema. Istoria Nadlacului are multe lectii de invatat (…) Felicit orasul pentru succesul pentru care l-a inregistrat in domeniul diversitatii interetnice. Vom studia cu interes, la Strasbourg, solutiile implementate de administratia locala, care a facut din Nadlac un oras tolerant. Am avea nevoie de sute de orase cum este acesta in Europa. Este intentia mea sa includ Nadlacul in reteaua noastra de orase interculturale", a spus Gabriella Battaini-Dragoni.
Vicepremierul slovac Miroslav Lajcak, ministrul al Afacerilor Externe, a declarat, la randul sau, ca propune Strabourg-ului adoptarea formulei "modelul nadlacan de solutionare a problematicii minoritatlor".
"Nu ar trebui sa se umble dupa inspirartii doar in indepartata Scandinavie, ci si in cealalta parte a continentului (…) De-a lungul istoriei, slovacii si-au parasit locurile lor natale, dar in putine tari in care s-au stabilit au gasit conditii atat de bune de convietuire ca la Nadlac. Aici au reusit sa-si pastreze identitatea, sa-si dezvolte cultura", a spus Miroslav Lajcak.