Cel mai bun restaurant din Europa in 2015. In doar doi ani a trecut de la una la trei stele Michelin. Cat costa un meniu
Restaurantul Azurmendi din Comunitatea autonoma spaniola Tara Bascilor este primul in Top 100+ Restaurante Europene 2015, realizat de prestigiosul ghid Opinionated About Dining (OAD), relateaza cotidianul ABC.
'Chef' Eneko Atxa a fost unul dintre tinerii bucatari cu cea mai mare proiectie in cel mai scurt timp. In numai doi ani, intre 2011 si 2013, a reusit ca restaurantul sau Azurmendi sa treaca de la una la trei stele Michelin. Fapt mai putin obisnuit pentru un ghid foarte lent in luarea deciziilor, mai ales cand este vorba despre acordarea celei mai inalte calificari.
Situat in Larrabetzu (provincia Vizcaya), foarte aproape de Bilbao, restaurantul se afla intr-o impresionanta cladire construita din sticla, lemn si piatra si echipata cu tehnologie de varf.
Bucataria este eleganta, cu radacini basce si foarte personala. In farfurii, gusturi subtile, combinatii de mare iscusinta si un aspect deosebit. Toti cei care-i trec pragul, daca timpul o permite, sunt invitati mai intai la o plimbare prin gradina si prin sera, care ocupa partea superioara a cladirii. Acolo se serveste primul aperitiv. Apoi, intr-o uriasa si spectaculoasa sala plina de vegetatie, cu trunchiuri de mari arbori care ascund aparatele de ventilatie, clientii primesc un nou aperitiv. Cosuri de picnic imbie cu diverse snackuri: millefeuille cu ansoa, icre cu marar sau masline cu vermut.
Urmeaza o tura prin bucatarie, in centrul cladirii, si apoi se merge in spatioasa sala de mese. Numai treisprezece mese, cu mari distante intre ele. Tot peretele este din sticla. De o parte, bucataria, de cealalta e valea care inconjoara Larrabetzu. Se mai poate vedea via, din ai carei struguri familia lui Eneko Atxa face vin.
Exista doar doua meniuri, Erroak si Adarrak, de 145 si, respectiv, 175 de euro, la care se adauga TVA-ul si, desigur, bauturile. Printre felurile de mancare: rosie cu anghila, porumbel cu anghinare si ou prajit. Painea, de casa, este pe baza de spelta sau porumb de Munguía. Ca desert, d mar, caramel si iaurt; branza cu fructe de padure si menta.
Top 100+ Restaurante Europene 2015:
1. Azurmendi (Spania)
2. Troisgros (Franta)
3. L'Arpege (Franta)
4. In de Wulf (Belgia)
5. Quique Dacosta Restaurante (Spania)
6. Louis XV - Alain Ducasse (Monaco)
7. Diverxo (Spania)
8. Le Calandre (Italia)
9. Noma (Danemarca)
10. Etxebarri (Spania)