Joe Tucker, directorul executiv al www.ratebeer.com, un site care da calificative diferitelor sortimente de bere din lume, pe baza parerilor exprimate de utilizatori, nu s-a gandit nicio secunda la impactul pe care il va avea decicia de a numi bautura cunoscuta sub numele de Westvleteren drept cea mai buna bere bruna din lume.

“In prima zi, 20 de oameni asteptau la poarta abatiei sa cumpere bere. In ziua urmatoare, era o coada imensa de masini care asteptau”, a declarat Tucker, pentru Business Insider.

Berea de care nimeni nu auzise pana atunci a cunoscut o crestere de popularitate incredibila in doar cateva zile. Dupa putin timp, Tucker a primit un telefon de la calugari, care nu erau deloc fericiti.

“Mi-au spus ca cererea este din ce in ce mai mare, dar ca ei nu au de gand sa fabrice mai multa bautura ca de obicei. Berea este o industrie, in care insa calugarii nu voiau sa intre”, a mai spus Tucker.

Dintre cele 10 manastiri de ordin trapist care fabrica bere, Westvleteren produce cantitatea cea mai mica: putin peste 5.000 de litri pe an.

Abatia a inceput sa fabrice bere in jurul anului 1839 si a inceput sa vanda in 1931. Retea a fost pastrata cu sfintenie inca de la inceput. Pentru fabricarea berii, lucreaza cinci calugari, 70 de zile pe an, de la ora 9.00 la ora 17.00.

Berea poate fi cumparata fie de la cafeneaua abatiei – In De Vrede, servita la pahar sau la sticla, dar cu o limita de sase sticle de persoana, fie de la poarta, unde masinile stau la rand pentru a cumpara berea, pentru care exista de asemenea o limita. Rezervarile se fac cu 60 de zile inainte la un telefon creat special pentru comenzile de bere.

O cutie cu mai multe sticle se vinde cu 40 de euro, pretul unei beri fiind undeva sub 2 euro, ceea ce nu este deloc scump pentru cea mai buna bere din lume. Dupa cum am mentionat si anterior, calugarii nu vor insa sa faca profit in urma vanzarilor de bere.

Dar pentru ca bautura se poate cumpara doar de la manastire, a aparut asa numita piata online gri, unde cei care intra in posesia mult-ravnitei beri o revand, pretul ajungand in unele cazuri si la 50 de euro sau mai mult pentru o singura sticla. Calugarii nu incurajeaza revanzarea berii produse de ei, iar Joe Tucker sta cu ochii pe forumurile ultilizatorilor site-ului sau pentru a descoperi astfel de incercari si a le stopa. Mai exista, insa, site-uri care vand berea Westvleteren la preturi astronomice fata de pretul de la manastire.

In conditiile in care cererea pentru berea belgiana este atat de mare, de ce nu maresc productia?, este intrebarea de pe buzele fiecaruia. “Nu suntem berari, suntem calugari. Facem bere doar pentru a ne intretine abatia si pentru a putea fi calugari in continuare”, se arata intr-o declaratie postata pe site-ul manastirii. Producerea berii pentru a face profit ar veni in contradictie cu credintele religioase ale calugarilor.

Si in 2015 Westvleteren este cotata cea mai buna bere din lume pe site-ul www.ratebeer.com, ceea ce nu este de mirare dupa atatia ani, desi calugarii nu sunt deloc de acord cu aceasta publicitate.

Dintre toate marcile de bere din lume, dintre toate comglomeratele care produc bautura la scara mondiala, faptul ca cele cateva mii de litri pe care le produc calugarii din Belgia au devenit cea mai ravnita bere din lume a produs o situatie pe care acestia o administreaza cu greu.

Este placut sa stim ca oamenii apreciaza ceea ce facem. Dar noi producem bere ca sa traim, nu traim ca sa producem bere”, declara pentru Reuters, intr-unul dintre putinele interviuri acordate presei, Fratele Godfried, care se ocupa de administrarea berariei de la manastire.