Autoritatile au cumparat infochioscuri de milioane de euro, care zac neracordate la curent electric. Afacerea “touchscreen” pe bani publici
Turismul modern ramane un vis indepartat pentru Romania. Primarii din toata tara au irosit milioane de euro ca sa cumpere infochioscuri de ultima generatie, cu calculatoare si ecrane tactile.
Zeci de asemenea dispozitive au fost montate in Bucuresti si in marile orase ale tarii in ultimii ani. Numai ca stau si se umplu de praf, pentru ca n-au fost pornite de la instalare.
Unele nici macar n-au fost legate la reteaua de curent electric. Singurii care se pot declara multumiti sunt cei care au incasat bani pentru ele.
6.800 de euro costa un infochiosc din sistemul interactiv de informare a cetatenilor, o suma egala cu salariul mediu net pe un an si jumatate in Romania. Cu aceasta suma se poate cumpara un autoturism Dacia. Sau se poate achita tratamentul unui bolnav de hepatita cronica timp de doi ani.
Insa aceasta minunatie nu te informeaza decat despre cat de gros este stratul de praf in Bucuresti, pentru ca n-a functionat niciodata de cand a fost instalata. Nici cel de la Piata Victoriei nu merge, nici cel de pe Magheru. Aceasi poveste si in Gradina Icoanei. Bani irositi si pe Bulevardul Dacia, dar si in fata Muzeului de Istorie.
1,7 milioane de euro da Primaria pentru 100 de astfel de chioscuri. Pana acum, a instalat 34. Mai mult de jumatate sunt nefunctionale. De doi ani autoritatile n-au reusit nici macar sa le lege la reteaua electrica.
Unul functional se afla in fata Muzeului Antipa, insa are doar informatii de anul trecut. De atunci n-a mai fost actualizat site-ul, asa ca nu exista informatii despre evenimente curente, cum ar fi expozitia "The Human Body" de la Antipa.
Si la Timisoara, Primaria a dat 22.000 de euro pe 5 infochioscuri. Unul dintre ele este tinut in spatele primariei, intre un perete si ghena.
Alina Pintilie, director de comunicare, primaria Timisoara: "Au functionat o perioada, acum nu mai functioneaza. E deconectat din cauza lucrarilor care se fac in primarie".
La Cluj, infochioscurile au costat 10.000 de euro bucata. Nici aici nu mai functioneza. Primaria si-a dat seama ca sunt proaste abia dupa ce le-a cumparat.
Povestea este trasa la indigo si in alte orase din tara. In plus, si infochioscurile care merg le dau din cand in cand dureri de cap autoritatilor. In 2010, pe ecranul unui infochiosc din sectorul 2 au rulat scene dintr-un film pentru adulti.
Mai multe despre:
#turism#bani publici
Pe acelasi subiect: