Turistii afectati de falimentul agentiilor si-ar putea recupera banii in 15 zile
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Turismului un proiect legislativ prin care turistii sa fie protejati in cazul falimentului agentiilor si sa-si poata recupera banii in 15 zile, nu in maxim doi ani, asa cum se intampla in prezent. Totodata, ANAT vrea ca garantiile cerute turoperatorilor sa creasca de pana la sase ori, la peste 250.000 de euro.
"In principal, ceea ce s-a intamplat acum cu falimentele catorva turoperatori care au creat pachete turistice, vandute de agentiile mai mici, a generat probleme financiare pentru aceste agentii revanzatoare. In plus, si turistii au fost afectati, si acest lucru a fost cauzat si de legislatia invechita. Noi incercam sa propunem prin lege ca turistul sa nu mai astepte pentru a-si recupera banii, in cazul in care agentia da faliment, chiar si doi ani, pana la incheierea procedurilor de insolventa, ci sa-si poata recupera suma platita pe vacanta in maxim 15-30 de zile", a declarat Alin Burcea, membru in Consiliul Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), citat de Mediafax.
Potrivit declaratiilor lui Alin Burcea, peste 200 de agentii revanzatoare au avut probleme financiare din cauza intrarii in faliment a unor turoperatori care vindeau pachete turistice in strainatate.
In ultimele luni, cativa turoperatori au intrat in faliment, peste 1.500 de turisti care cumparasera vacante de la acestia prin intermediul agentiilor revanzatoare, fiind fie blocati in diverse tari, fie nevoiti sa-si anuleze plecarea in strainatate. Cel mai rasunator faliment a fost cel al agentiei Premium Holidays, care a lasat in Turcia peste 1.000 de turisti romani. Acestia au revenit in tara dupa ce agentiile revanzatoare si ANAT le-au platit intoarcerea si o parte din noptile de cazare.
Legislatia actuala stipuleaza ca turoperatorii trebuie sa depuna o garantie de 50.000 de dolari, iar in cazul agentiilor revanzatoare, suma este de 10.000 de dolari.
"ANAT lucreaza de circa sase luni la o propunere pentru un act normativ. Legea actuala spune ca agentia revanzatoare, agentia mica, cea care i-a vandut pachetul turistului, ea raspunde, si din pacate in cazul in care turoperatorii au dat faliment, agentia revanzatoare a fost nevinovata. In acest context, toate agentiile revanzatoare, nevinovate, au mai platit inca o data serviciile. Aceste falimente ale turoperatorilor au implicat pierderi ale agentiilor revanzatoare de peste 300.000 de euro", a spus oficialul ANAT.
Asociatia va propune Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) ca raspunderea in fata clientului, in cazul falimentului turoperatorului, sa-i revina acestuia, si nu agentiei revanzatoare.
"Noua formula va face ca nicio agentie revanzatoare sa nu mai aiba probleme financiare, in cazul in care nu este vinovata. Turoperatorul va trebui sa fie obligat sa se asigure la o suma mult mai mare, undeva intre 250.000 de euro si 500.000 de euro. Astfel, valoarea sumei asigurate ar trebui sa creasca de la 50.000 de dolari la minim 250.000 de euro pentru turoperator, iar la agentiile revanzatoare, asigurarea pentru riscul financiar sa urce de la 10.000 de dolari la minim 50.000 de euro", a adaugat Burcea.
Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, numarul romanilor care isi vor petrece in acest an vacanta in strainatate este estimat la aproape doua milioane de persoane, cele mai cautate destinatii fiind Bulgaria, Grecia, Turcia si Austria.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: