Propunere de scadere a poverii fiscale: cota unica de asigurari sociale de 30%
O cota unica de asigurari sociale de 30% pentru veniturile din activitati dependente si de 25% pentru veniturile din alte activitati ar putea sa duca la reducerea costurilor pentru firme, cresterea venitului net pentru angajati, in special pentru cei cu venituri foarte mici, si reducerea birocratiei, a declarat avocatul Gabriel Biris, citat de Ziarul Financiar.
In prezent contributiile sociale platite de angajati sunt de 16,5% (CAS - 10,5%, contributia de sanatate - 5,5% si contributia de somaj - 0,5%), in timp ce contributiile platite de firme ajung la aproape 30%.
Biris a prezentat ieri propunerea privind cota unica de asigurari sociale care ar urma sa fie de 10% pentru angajati si de 20% pentru angajatori.
"Sistemul actual privind contributiile sociale este foarte complicat. Sunt trei contributii platite de angajati si sase contributii platite de angajatori. Pentru 1.000 de lei net costul total al angajatorului ajunge la 1.800 de lei. Propunerea vizeaza inlocuirea tuturor contributiilor sociale cu o cota unica, ceea ce este foarte usor de facut administrativ. S-ar produce simplificarea legislatiei, implementarea unei logici simple si eficiente de calcul, retinere, plata si regularizare anuala a contributiilor sociale", a explicat Biris.
Romania a ramas atractiva in ceea ce priveste costurile cu salariile pentru, datorita cotei unice de impozit de 16%, dar a pierdut teren la capitolul contributii sociale, mult mai ridicate fata de cele din alte tari din regiune. Contributiile de asigurari sociale sunt cea mai importanta sursa de venituri la bugetul consolidate, mai scrie zf.ro.
Pe acelasi subiect: