Pensia medie va fi depasita de salariul minim! Sindicalistii ataca legea pensiilor
Salariul minim va depasi pensia medie, pana in 2013, iar un salariat va ajunge sa plateasca pentru doi pensionari, daca se va aplica legea pensiilor, avizata recent de Guvern, atrage atentia Blocul National Sindical (BNS). Potrivit confederatiei sindicale, de pe urma aplicarii actului normativ, nu va avea de castigat decat bugetul de stat, iar pensionarii vor deveni din ce in ce mai saraci.
Presedintele BNS, Dumitru Costin, sustine ca toate calculele facute de Guvern utilizeaza cifre care nu mai sunt de actualitate, in consecinta sistemul de pensii nu va fi sustenabil.
"Salariul minim in 2010 va fi de 679 de lei, spunea Guvernul, avand in vedere faptul ca reprezentantii aceluiasi Guvern au declarat ca, pana in semestrul II, salariul minim nu se va modifica, pentru a atinge o medie anuala de 679, in partea a doua a anului ar trebui ca salariul minim sa atinga nivelul de 750 de lei", a spus Costin, citat de Mediafax.
Liderul BNS a precizat ca un alt calcul gresit este cel referitor la numarul mediu al salariatilor in 2009 - 4.730.000, dupa cum spune Guvernul, iar conform datelor furnizate de INS, la sfarsitul anului 2009 erau 4.365.000 de persoane, "adica o eroare de aproximativ 10 la suta".
Reprezentantul sindicatelor nu este de acord nici cu modaliatea de indexare a pensiilor, propusa de Guvern. "Este necesar un mecanism de indexare aplicat pensiilor care ar trebui sa aiba la baza doi indicatori, rata inflatiei si rata cresterii economice. In acest mod, pensionarii vor putea beneficia macar de o crestere a bunastarii la nivel mediu”, potrivit liderului BNS.
Solutiile pe care le propune BNS pentru reformarea sistemului de pensii sunt promovarea de masuri active de ocupare pe piata muncii, mai ales pentru persoanele de peste 45 de ani, precum si reformarea sistemului fiscal, pentru combaterea muncii la negru si a evaziunii fiscale. Costin a precizat ca in perioada urmatoare se va intalni cu reprezentanti ai FMI si ai Bancii Mondiale, precum si cu parlamentari, pentru a le propune amendamente la proiectul de lege. In cazul in care nu vor fi luati in seama, sindicalistii ameninta cu proteste.
In acelasi timp, presedintele BNS spune ca Romania se va confrunta cu probleme majore in ceea ce priveste imbatranirea populatiei deoarece rata de fertilitate in Romania este printre cele mai scazute din Europa si rata de dependenta intre cei batrani si cei tineri va creste de la 20% la 60%.
In aceste conditii, sistemul de pensii gandit de Guvern nu se sustine, tipa sindicalistii, iar in zece ani o sa avem nevoie de altul. Premierul crede insa altceva.
"Actuala lege in vigoare este nesustenabila si nu va putea asigura plata pensiilor pe termen mediu si lung in aceata tara. Ganditi-va 1,7 miliarde de euro in 2010 creste exponential o sa ajungemn ca zeci de milioane de euro sa ducem al bugetul de pensii", a spus premierul Emil Boc.
Criticile merg si mai departe si spun ca varsta de 65 de ani la care ar trebui sa iesim la pensie este exegerata. Mai ales ca traiul din Romania nu se compara cu cel din vestul Europei. Una e sa muncesti 40 de ani la noi si alta in Germania. In plus, degeaba cer autoritatile sa muncim pana la epuizare pentru ca oricum cei care au peste 45 de ani nu au nicio sansa sa se reangajeze in aceasta tara in lipsa unor programe sociale-solide.
Guvernul a avizat, miercuri, proiectul legii pensiilor, urmand ca in perioada urmatoare sa fie in dezbatere parlamentara. Legea trebuia adoptata pana la jumatatea anului, pentru a putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.
Pe acelasi subiect: