Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, proiectul legii pensiilor, urmand ca acesta sa fie dezbatut de Parlament in procedura de urgenta. Emil Boc a cerut parlamentarilor sa adopte proiectul pana la sfarsitul lunii iunie, pentru ca legea sa poata intra in vigoare de la inceputul anului viitor.

Premierul Boc a explicat ca din cei aproximativ 180.000 de beneficiari de pensii speciale, doar in cazul a 15% vor scadea pensiile in urma recalcularii. Ceilalti 85% vor ramane cu actualele pensii.Recalcularea se va face pentru pensionarii care au lucrat in armata, magistratura, politie, servicii secrete, ordine publica, aviatie civila si militara, fosti parlamentari si functionari publici.

Pentru 85% dintre cei care primesc pensii speciale, nu va fi afectat cuantumul in urma recalcularii. Toate pensiile sub 3.000 de lei raman la valoarea actuala, iar in cazul celor in jur de 1.500 de lei, se va inregistra chiar o usoara crestere”, a spus Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Scaderile de pensii se vor face in cazul persoanelor care beneficiaza ca pensie de 80% din ultimul salariu castigat in viata activa.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a dat cateva exemple, sustinand ca, cu cat o pensie speciala este mai mare, cu atat diminuarea va fi mai mare. “In cazul unei pensii de peste 100 de milioane (de lei vechi, n.red.) scaderea va fi importanta. Din calculele noastre insa, o pensie de 50 de milioane (de lei vechi, n.red.) va ajunge la circa 45 de milioane (de lei vechi, n.red.) in urma recalcularii”, a explicat Seitan.

Premierul a mai mentionat ca prin recalcularea pensiilor speciale se vor face economii intre 500 si 800 de milioane de euro la bugetul de stat. Boc a amintit, totodata, ca in 2009, bugetul de pensii a fost suplimentat cu 1,5 miliarde de euro de la bugetul de stat, urmand ca in acest an, suma sa se ridice la 1,7 miliarde de euro. Cheltuielile cu pensiile in acest an totalizeaza 8% din PIB, potrivit premierului.

Noua lege a pensiilor nu afecteaza principiul neretroactivitatii, pentru ca nu se impune returnarea banilor primiti deja. Modificarea se face doar pentru viitor, nu se mai primesc in viitor aceleasi sume care s-au primit in trecut”, a explicat seful Executivului. Mentiunea vine in contextual in care sindicatele au cerut Guvernului sa nu recalculeze pensiile speciale, pentru ca persoanele afectate vor da statul in judecata si vor castiga, pe baza principiului neretroactivitatii legilor.

Boc a mai spus ca unele categorii profesionale, care se supun regimului incompatibilitatilor, cum ar fi magistratii sau personalul din armata si servicii speciale, vor beneficia si in viitor de pensii mari.

Aceste categorii au fost plasate in fruntea grilei de salarizare in legea unica, tocmai pentru a avea salarii mari, si deci contributii mari si pensii mari. Este o recunoastere a statutului puterii judecatoresti, a politistilor sau a armatei si de aceea s-a facut o pozitionare corecta in grila de salarizare”, a adaugat premierul.

Legat de celelalte modificari pe care noua lege le aduce, respectiv majorarea varstei de pensionare pentru femei, inasprirea conditiilor la pensionarea anticipata si introducerea principiului contributivitatii pentru toti angajatii din Romania, Boc a spus ca acestea sunt absolut necesare pentru sustenabilitatea sistemului in urmatorii ani.