"Doi si-un sfert" la ANAF. Cum ii va urmari Fiscul pe platitorii de taxe, pentru evitarea fraudelor
Guvernul a decis crearea unui serviciu de tip "doi si-un sfert" in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), structura astfel stabilita avand ca scop evitarea fraudarii sistemului fiscal de catre angajati, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
"Prin acest act normativ se propune infiintarea in cadrul ANAF a Directiei Generale de Integritate. Aceasta structura va avea atributii pentru crearea unor mecanisme specifice de lupta impotriva fraudarii sistemului fiscal", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de Mediafax.
El a mai afirmat ca infiintarea noii structuri nu va afecta bugetul institutiei si nu prevede angajari suplimentare de personal.
"In cadrul aceluiasi buget se infiinteaza un fel de doi si-un sfert al ANAF-ului", a precizat Zaharescu.
Ce va face Directia Generala de Integritate
Potrivit Ministerului Finantelor, Directia Generala de Integritate infiintata, miercuri, de Guvern in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va avea ca principale atributii crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului fiscal si a coruptiei din sistem.
De asemenea, noua directie va participa la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticoruptie si la monitorizarea aplicarii acestor documente, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.
Prin infiintarea acestei directii, ANAF vine in intampinarea observatiilor si recomandarilor Comisiei Europene cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare privind reducerea coruptiei in cadrul sistemului vamal si a celorlalte institutii subordonate ANAF.
"Un obiectiv important al ANAF este crearea unei administratii fiscale care sa raspunda cat mai bine obiectivelor de colectare eficienta a veniturilor bugetare, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesara crearea unor mecanisme de combatere a actelor de coruptiei. Eforturile noastre sunt strans legate de obiectivele prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie si de recomandarile Comisiei Europene, cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare", a declarat presedintele ANAF, Serban Pop.
Necesitatea crearii unui cadru organizatoric distinct, care sa garanteze implementarea in conditii optime si de eficacitate a obiectivelor prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie, a reiesit din analiza principalelor vulnerabilitati la coruptie din cadrul ANAF. Structura actuala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este una extrem de vasta si complexa, cuprinzand unele zone sensibile la coruptie prin factori ridicati de risc, se arata in comunicat.
"Crearea noii directii reprezinta cadrul organizatoric de urmarire si aplicare a masurilor si actiunilor de prevenire si combatere a coruptiei, atat la nivel central cat si teritorial, inclusiv la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare in vederea inlaturarii vulnerabilitatilor din sistemul fiscal, vulnerabilitati care favorizeaza faptele de coruptie", explica Ministerul Finantelor.
Directia Generala de Integritate va functiona in directa coordonare a presedintelui ANAF, urmand sa fie elaborate acte administrative privind aprobarea structurii organizatorice si a numarului total de posturi, precum si elaborarea unor noi fise de post, conform noilor atributii si competente.
Noua structura va fi infiintata cu incadrarea in numarul de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor Publice – aparat propriu si unitati subordonate.
Prin decizia Guvernului este corelat cadrul legislativ actual privind organizarea si functionarea ANAF cu dispozitiile Hotararii Guvernului 101/2012 pentru aprobarea normelor metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare prin desfiintarea Directiei generale de control financiar de la nivelul aparatului propriu al ANAF, ca urmare a preluarii activitatii acesteia la Ministerul Finantelor.
Pe acelasi subiect: