Legea salarizarii unitare prevede ca o parte din sporurile permanente sunt incluse in salariile de baza, iar celelalte se acorda in limita a 30% din salariul de baza. Pe de alta parte, desi unele sporuri sunt prevazute in lege, ele sunt blocate in 2010, din cauza restrictiilor bugetare.

Este cazul sporurilor acordate pentru garzile efectuate sambata si duminica de catre pesonalul medical, plati care, desi sunt prevazute a se acorda in cuantum de pana la 100% din salariul de baza, sunt blocate in 2010.

Totodata, in cazul sporului pentru conditii periculoase, de exemplu, legea prevede ca acesta poate fi de pana la 15% sau pana la 25%, lasand astfel la latitudinea institutiei respective sa stabileasca valoarea acestuia.

Ce sporuri cuprind salariile bugetarilor?

Salariul de baza cuprinde, de la 1 ianuarie 2010, sporul de vechime, in cuantumul avut in luna decembrie 2009. In cazul in care, in cursul anului, salariatul trece in urmatoarea transa de vechime, salariul de baza se majoreaza cu procentul noului nivel de vechime.

Salariul de merit este introdus, din 2010, in salariul de baza. In cazul in care salariile de merit stabilite in 2009 se intind si pe 2010, acestea se introduc in salariul de baza, urmand ca dupa expirarea perioadei, salariul de baza sa fie recalculat, eliminandu-se cuantumul salariului de merit. Din 2010, salariul de merit nu se mai acorda.

Sporurile si alte drepturi salariale care au fost stabilite prin contractele colective sau individuale de munca nu se iau in considerare.

Educatie

In cazul cadrelor didactice, au fost introduse in salariile de baza sporul neuropsihic, sporul de stabilitate, cel de vechime, salariul de merit si cresterea cu 5% a salariilor, stabilita prin ordonanta 15/2008.

Sporul pentru angajarea in zone izolate a fost redus de la maximum 80% la maximum 20%, si se acorda diferentiat, intre 3 si 20%.

Pentru cei care lucreaza in invatamantul special se acorda o indemnizatie de pana la 15% din salariul de baza.
Sporul de ecran sau de calculator se va acorda pentru conditii vatamatoare de lucru, in situatia in care se obtin avize de la Ministerul Muncii si cel al Finantelor.

Personal medical

Pentru personalul mediacal se introduc in salariul de baza sporul de vechime, salariul de merit, sporul de preventie si prima de stabilitate.

Pentru conditii periculoase de munca, se acorda sporuri de pana la 30% din salariul de baza, in functie de specificul fiecarui loc de munca.

Sporul de 100% pentru garzile realizate in timpul liber sau weekend, desi este prevazut de lege, a fost blocat in 2010, urmand a fi compensat cu zile libere.

Reprezentantii sindicatelor sin sistemul sanitar sustin ca plafonul de 30%, stabilit pentru sporuri, nu se poate respecta, pentru ca este un domeniu in care se efectueaza multe ore suplimentare si aproape toate lucrurile de munca sa incadreaza in conditii speciale sau periculoase.

Cuantumul pana la care se acorda o parte din sporuri sau daca se acorda ramane la latitudinea ordonatorului de credite, in functie de banii de care dispune.

Sporuri eliminate

·         Suplimentul postului
·         Suplimentul treptei de salarizare
·         Sporul de stabilitate
·         Spor de suprasolicitare neuropsihica
·         Spor de stres
·         Spor de dispozitiv
·         Spor de preventie
·         Spor de importanta
·         Spor pentru importanta nationala a muncii
·         Plata orelor suplimentare (se compenseaza cu timp liber)
·         Premiul de 2%
·         Sporul de biblioteca
·         Sporul de ecran/calculator (se introduce in sporul pentru conditii vatamatoare)
·         Spor de doctorat
·         Spor de zambet
·         Spor de tinuta
·         Spor de acomodare la intoarcerea din concediu

Sursa: sindicate, legea salarizarii

Majoritatea sporurilor de mai sus se stabileau la nivel local sau prin contractele colective de munca.

Potrivit sindicatelor, la elaborarea legii unitare se salarizare, in Romania se acordau peste o suta de sporuri.