Tot mai multi romani primesc vize de America. Rata de refuz a solicitarilor a scazut la 9,8% in 2013-2014. Cand vor fi ridicate definitiv
Pasaport
Rata de refuz a solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2013–2014 a ajuns sub pragul de 10% (9,8 %), MAE apreciind ca aceasta scadere, asociata unei eventuale modificari a criteriilor de acces in Visa Waiver, poate duce la eliminarea regimului de vize SUA.
Ministerul Afacerilor Externe saluta "anuntul autoritatilor americane privind scaderea procentului ratei de refuz a solicitarilor de viza din partea cetatenilor romani in anul fiscal 2013–2014, pentru prima oara, sub pragul de 10% (9,8 %)", subliniind ca aceasta evolutie consolideaza trendul descrescator al ratei de refuz a solicitarilor de viza inregistrat in perioada 2010-2014.
Astfel, in 2010 rata de refuz a fost de 24,8%, in 2011 de 22,4%, in 2012 de 17%, iar anul trecut de 11,5%.
Potrivit unui comunicat remis presei, MAE isi exprima speranta ca "aceasta tendinta pozitiva se va mentine si in cursul anului viitor, fiind relevanta din perspectiva progreselor continue inregistrate de Romania pe linia indeplinirii criteriilor aferente includerii in programul Visa Waiver".
"Scaderea, in continuare, a ratei de refuz a solicitarilor de viza depuse de cetatenii romani, asociata eventualei modificari a criteriilor de acces in Programul Visa Waiver, in principal prin posibilitatea cresterii pragului ratei de refuz de la 3%, in prezent, la 10%, este de natura sa contribuie semnificativ la materializarea, intr-un timp cat mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relatia cu SUA", precizeaza Ministerul de Externe.
Patru fosti ambasadori americani in Romania au pledat, in august 2013, intr-un articol publicat in pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere in Programul Visa Waiver (VWP), care le-ar putea oferi mai multe sanse de aderare Romaniei, Poloniei, Croatiei si Bulgariei.
James Rosapepe, ambasador in Romania in administratia Clinton, J.D. Crouch si Michael Guest, ambasadori in administratia George W. Bush, si Mark Gitenstein, ultimul ambasador al SUA la Bucuresti, au militat pentru o revizuire a Programului Visa Waiver, care le permite cetatenilor din tarile incluse in program sa calatoreasca fara viza in Statele Unite timp de 90 de zile.
Programul este deschis pentru cetatenii ai caror tari au o rata de respingere a vizelor mai mica de 3 la suta. "Acest (criteriu) invinovateste toti cetatenii unei tari, pana la dovedirea contrariului, ca ar vrea sa incalce termenii vizelor. Procedand asa, acest sistem descurajeaza turistii de bunacredinta, oamenii de afaceri si studentii", au afirmat ei.
Pe de alta parte, fostul insarcinat cu afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a declarat, pe 4 iulie 2013, ca accesul Romaniei in programul Visa Waiver va avea loc cel mai probabil peste "cativa ani".
Butcher a aratat ca rata de refuz a solicitarilor de viza din Romania a scazut constant in ultimii ani pana la 17% in 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins in baza legislatiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificarilor sustinute de Administratia Obama.
Modificarea legislativa, asa cum este ea avuta in vedere de presedintele Obama, vizeaza evaluarea tarilor candidate la intrarea in Visa Waiver in functie de rata de refuz a solicitarilor de viza, marita de la 3% in prezent la 10%, precum si in functie de rata de depasire a sederii permisa de viza (over stay), stabilita la 3%, un nou criteriu.
Totodata, noua legislatie introduce si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti fata de numarul de cereri inregistrate, in prezent. fata de legislatia actuala este evaluarea tarilor candidate la intrarea in Visa Waiver in functie de rata de refuz a solicitarilor de viza, marita de la 3% in prezent la 10%, precum si in functie de rata de depasire a sederii permisa de viza (over stay), stabilita la 3%, un nou criteriu. Totodata, noua legislatie introduce si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti fata de numarul de cereri inregistrate, in prezent.
Proiectul noii legislatii referitoare la Visa Waiver a fost introdus in Camera Reprezentantilor in martie 2012, iar in Senat in mai 2013. Pe 21 mai 2014, seful Guvernului a precizat ca Romania beneficiaza de sustinere din partea administratiei democrate de la Casa Alba pentru eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul SUA, dar trebuie sa isi foloseasca toata influenta si prietenii din Congresul american, in special in zona republicana.
Pe acelasi subiect: