Spaniolii au ajuns sa munceasca fara sa fie platiti. Evita sa se planga pentru a nu-si pierde locurile de munca
Spaniolii, bugetari sau angajati in sectorul privat, nu mai pot conta pe plata pentru munca depusa, descurcandu-se din venituri sporadice. Continua totusi sa lucreze in speranta ca vor incasa banii din urma si evita sa se planga pentru a nu-si pierde locurile de munca, noteaza New York Times.
Spania trece prin cel de-al patrulea an consecutiv de criza economica, iar angajatorii, fie ei companii private sau regii publice, nu reusesc sa-si plateasca angajatii la timp, arata un reportaj realizat de New York Times.
"In zilele cand esti platit, este ca si cum soarele ar fi rasarit de trei ori. Este o zi plina de bucurie", spune Ana Maria Molina Cuevas (36 de ani), care lucreaza de doi ani la o fabrica de ceramica din Valencia si are de incasat aproape 10.000 de euro de la angajator in contul salariilor neplatite. Compania este in faliment.
Persoanele aflate in aceasta situatie continua sa mearga la munca, din speranta ca isi vor incasa banii din urma si totodata de teama ca nu vor gasi un alt job. Majoritatea persevereaza si evita sa se planga, refuzand sa spuna la ce companii lucreaza, pentru a-si proteja angajatorii si locurile de munca. Incearca sa faca fata cheltuielilor prin cecurile primite ocazional si platile partiale incasate la date neregulate, fara a avea vreo certitudine ca vor mai recupera datoriile de la angajator.
Spania are cel mai ridicat somaj din zona euro, de 25%. A continuat sa creasca si dupa implementarea mai multor masuri de flexibilizare a pietei muncii.
"Inainte de criza, un angajat ar fi lasat poate o luna sa treaca fara plata, apoi ar fi schimbat locul de munca. Acum, aceasta nu mai este o optiune. Oamenii nu mai au unde sa se duca si sunt speriati. Le e frica pana si sa se planga", comenteaza Jose Francisco Perez, un avocat care reprezinta angajatii neplatiti din zona Valencia.
Numarul angajatilor neplatiti nu este cunoscut oficial, insa un indiciu in acest sens ar putea fi aglomeratia din tribunale, unde numeroase persoane incearca sa obtina bani de la un fond de asigurare infiintat de guvern cu scopul de a acorda despagubiri in astfel de cazuri. Institutia a despagubit in acest an peste 250.000 de lucratori, fata de 70.000 in 2007, iar expertii considera ca cifra ar fi cu mult mai mare daca justitia s-ar misca mai repede.