Somajul devine principala grija a Europei. Lipsa locurilor de munca inlocuieste criza datoriilor
Liderii europeni sunt pe cale sa slabeasca restrictiile bugetare cerute de Germania, in conditiile in care recesiunea si somajul in crestere in sudul continentului inlocuiesc criza datoriilor, ca principala problema a zonei euro, scrie Bloomberg.
Participantii summit-ului de doua zile de la Bruxelles, eveniment care a inceput astazi, vor aproba planuri privind evaluarea structurala a bugetelor nationale, iar tari precum Franta, Spania si Portugalia vor obtine mai mult timp pentru reducerea deficitelor bugetare.
"Trebuie sa aducem finantele publice la un nivel sustenabil, prin consolidare fiscala diferentiata, concentrata pe eforturi structurale", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, la un briefing organizat inainte de inceperea summitului.
Politicienii europeni isi nuanteaza limbajul astfel incat sa convinga investitorii ca obiectivul va ramane echilibrarea bugetelor.
Calmul relativ de pe pietele financiare abia daca a fost perturbat de rezultatul neconcludent al alegerilor din Italia de luna trecuta. Un alt moment important a avut loc miercuri, cand Irlanda a vandut obligatiuni pe termen de 10 ani pentru prima oara de cand a obtinut programul de salvare, in 2010.
In privinta Ciprului, oficialii europeni au spus ca programul de ajutor nu trebuie discutat in timpul summitului, iar problema va fi dezbatuta vineri, la o intalnire separata a ministrilor de Finante din zona euro. Discutiile privind sustinerea Ciprului au loc de noua luni, iar ministrii de Finante analizeaza un mix de optiuni care sa reduca marimea programului de la 17 miliarde de euro la aproape 10 miliarde de euro.
Comisia Europeana anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta in acest an cu 0,3%, dupa un declin de 0,6% in 2012. Somajul la nivelul regiunii va atinge 12,2%, cu un maxim de 27% in Grecia si 26,9% in Spania. In aceste conditii se mentin presiunile asupra Frantei, Italiei si tarilor care au primit ajutor de urgenta sa devina mai productive prin reducerea costurilor cu forta de munca si liberalizarea profesiilor.
Comisia Europeana este acuzata de tarile din sudul continentului pentru inflexibilitate in domeniul austeritatii, in timp ce statele din nordice avertizeaza ca devine prea relaxata, dar institutia respinge toate criticile. "Suntem pregatiti sa folosim flexibilitatea, incorporata in pactul de stabilitate si crestere, cu conditia ca guvernele sa faca eforturile necesare in domeniul structural", a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Politicianul asociat cel mai mult cu austeritatea, cancelarul german Angela Merkel, schimba accentul de la lupta de zi cu zi pentru salvarea euro la campania pentru al treilea mandat, in alegerile din septembrie.
Summitul marcheaza ultima aparitie europeana a premierului in exercitiu al Italiei, Mario Monti, care atribuie scorul de numai 10% obtinut in alegeri aversiunii italienilor fata de economiile bugetare impuse.
Pe acelasi subiect: