Romania din Regatul Unit: Povestea medicilor care au plecat dintr-un sat din Moldova, unde erau platiti cu mere si gaini, iar astazi au propriul cabinet la Londra
Doi tineri stomatologi au plecat dintr-un sat pierdut din Moldova pentru ca ajunsesera sa fie platiti cu oua si legume. In 2007, au ajuns la Londra, iar astazi au propriul cabinet si strang bani pentru o clinica mai mare. Muncesc 7 zile din 7, dar sunt multumiti: statul britanic le-a oferit toate conditiile pentru o medicina de performanta.
Londra - o metropola impartita in 32 de sectoare. Harrow, in Nord-Vestul capitalei Regatului, e unul dintre ele. O comunitate cu 200 de mii de locuitori, dominata de imigranti.
In prima cladire de pe strada Daphine, functioneaza o clinica de stomatologie. Propietarii nu au pus firma la intrare, au considerat ca este sugestiv un sticker urias, cu numarul casei.
Visul de 2 ani care a devenit realitate in 6
Mihai Tanasiciuc e un medic iesean, stabilit la Londra in 2007. Cabinet stomatologic si-a deschis abia in 2012. Agentul de vanzari, un britanic in pragul pensiei, il stie pe Mihai inca de cand au venit in Londra, acum 8 ani.
"Trebuie sa fiu sincer, am fost ingrijorat. Nu am crezut ca va avea succes. Si mi-a dovedit contrariul. Eu sunt in domeniu de 50 de ani si am vazut multi stomatologi care incep. E greu, e foarte greu”, spune Roger.
In cabinetul lui Mihai lucreaza si sotia sa, Loredana, tot medic stomatolog. Si mai au 3 medici colaboratori, care vin cateva zile pe saptamana. Toti sunt romani. Se cunosc din tara, de la Facultatea din Iasi. Au 2500 de pacienti inscrisi la clinica.
Majoritatea romani, dar trateaza si pacienti de alte nationalitati, carora angajatorii le platesc asigurari medicale si le deconteaza aceste servicii. Iar costurile pentru o lucrare dentara sunt de 10 ori mai mari ca in Romania. Stomatologii romani au tarife ceva mai mici decat intr-un cabinet britanic si sunt dispusi sa primeasca pacienti pana tarziu.
"Am venit cu gandul sa imi deschid propriul cabinet in 2 maxim 3 ani, si l-am indeplinit dupa vreo 6”, spune Mihai.
In Romania erau platiti "in natura"
Loredana si Mihai pomenesc imprejurarile in care au parasit Romania, pe cand lucrau intr-o comuna saraca din judetul Botosani, iar el avea 3 credite. "Cand vine lumea sa te plateasca in nuci, mere, cartofi si gaini, e un pic dificil de dus la Peco si stii eu fac naveta, iti dau o gaina, fa-mi si mie plinul la masina."
Stabilitatea financiara de la Londra are un pret pe masura. "Aici e un business de 7 zile din 7, deci lucram practic de la 8 dimineata pana la 11 seara in fiecare zi. In fiecare zi!”
Un medic stomatolog castiga la Londra cel putin 5 mii de lire pe luna, un salariu bun, peste media nationala. Poate ajunge si la 10 mii, daca face multe ore suplimentare.
In Marea Britanie sunt oficial aproape 2200 de medici romani, din toate specializarile. Ei claseaza Romania pe locul 5 intre tarile Uniunii Europene ca sursa de medici pentru UK, dupa Irlanda, Germania, Grecia si Italia.
Sunt oameni care muncesc pe branci, dar sunt platiti bine. Isi asuma un program prelungit si trag tare la locul de munca in anii tineretii, ca sa aiba batraneti linistite. Au preluat astfel valorile si obiceiurile unui sistem care ii apreciaza si ii recunoaste. Cat timp sunt muncitori si isi platesc taxele fata de statul britanic, Regatul Unit ii va primi cu respect si admiratie.
Pe acelasi subiect: