Mitul din spatele salariului de 1 dolar. Cum ajung sefii marilor companii sa castige sute de milioane, desi in acte au lefuri simbolice
Directorii generali care lucreaza pe salarii simbolice de un dolar castiga in unele cazuri sume impresionante din bonusuri si actiuni la preturi preferentiale, care se pot apropia de 100 milioane de dolari intr-un an, cum este cazul CEO-ului Oracle, Larry Ellison, potrivit unei analize Bloomberg.
Fondatorul Oracle a fost cel mai bine platit executiv in anul fiscal 2012, dintre companiile ale caror actiuni se afla in componenta indicelui S&P 500 al bursei de la New York. Incluzand alocarile de actiuni si alte castiguri, precum diverse cheltuieli suportate de companie, Ellison a obtinut 96,2 milioane de dolari.
La polul opus se regaseste directorul general al producatorului de ceasuri Fossil Inc., Kosta Kartsotis, a carui compensatie totala pentru 2012 se ridica la exact 1 dolar. Kartsotis, unul dintre primii investitori la Fossil, se numara printre cei mai mari actionari ai companiei si considera ca beneficiile obtinute prin cresterea pretului actiunilor sunt suficiente pentru a se lipsi de o compensatie financiara traditionala.
Practica salariului de un dolar a aparit in 1978, cand noul director general al Chrysler, Lee Iacocca, a optat pentru aceasta varianta pentru a atrage atentia asupra situatiei dificile in care se afla compania.
In prezent, executivii cu salarii mici sau simbolice sunt greu de gasit, iar cei care lucreaza cu adevarat pe nimic, fara bonusuri si alte compensatii extrasalariale, sunt chiar si mai rari. Acestia din urma detin de obicei o participatie importanta la compania pe care o conduc si se multumesc cu castigurile derivate din cresterea pretului actiunilor sau din dividende, situatie care le aliniaza interesele cu cele ale actionarilor si poate atrage investitori.
"Cautam companii al caror management detine multe actiuni. Vrem sa lupte umar la umar cu investitorii", comenteaza managerul unui fond de investitii american cu active de 36 miliarde de dolari.
Directorii generali al companiilor din componenta indicelui S&P 500 au avut anul trecut in medie salarii de baza de 1,09 milioane de dolari, in urcare cu 1,9% fata de 2011, potrivit datelor Bloomberg. Aproximativ 50 dintre aceste companii au avut mai mult de un CEO in perioada analizata.
Cel mai mare salariu din SUA, de 8,1 milioane de dolari pe an, este cel al lui Rupert Murdoch, presedinte si CEO al news Corp., urmat la mare distanta de directorul general al operatorului turistic Wynn Resorts, Steve Wynn, cu 4 milioane de dolari.
Numarul de executivi americani cu salarii de pana la 1 dolar pe an a stagnat in ultimii cinci ani. Lista cuprinde nume precum Steve Jobs, care a decedat in 2011, Jerry Yang de la Yahoo sau Meg Whitman de la Hewlett-Packard (HP).
Numai 8 companii din componenta indicelui S&P 500 si-au platit anul trecut directorul general cu suma simbolica de un dolar. Totodata, doar 10 executivi din SUA au acceptat salarii de pana la 100.000 de dolari, printre care miliardarul Warren Buffett si Jeff Bezos de la Amazon.com. Cu exceptia cheltuielior de securitate acoperite de companile pe care le conduc, Buffett si Bezos nu au primit alte compensatii suplimentare.
Whitman a preluat conducerea HP in 2011, cu mandatul de a revigora afacerile companiei in contextul ascensiunii smartphone-urilor si tabletelor, care au redus cererea pentru PC-uri. Whitman are un salariu de baza de un dolar pe an, insa a primit pentru 2012 o compensatie financiara totala de 15,4 milioane de dolari: actiuni de 7 milioane de dolari, alocari de actiuni la preturi preferentiale de 6,4 milioane de dolari si aproape 2 milioane de dolari prin bonusuri si acoperirea unor cheltuieli de catre companie.
Actiunile HP au scazut cu peste 10% in mandatul lui Whitman, din septembrie 2011 pana in prezent. Cofondatorul Google Larry Page a primit in 2011 si 2012 un salariu de 1 dolar pe an, fara alte bonificatii.
Pe acelasi subiect: